Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spårare kräver lönehöjning

Annons

Bjursås OK och Bjursås IK sköter spåren tillsammans. Nu har Johan Hallgren skickat ett brev till kommunen, tillsammans med Leif Persson i idrottsklubben. De kräver dubbelt så mycket ersättning för att sköta spåren.

- Jag vill inte kasta skit på andra sporter, men jämfört med andra får vi lite, säger Johan Hallgren.

Klubbarna får 33 000 kronor. Det täcker ganska exakt fasta kostnaderna för bensin och avskrivningar på skotrar och röj-sågar, med mera. De räknar med i snitt 30 000 åkare i Sörskogs spår varje vinter. Det innebär att varje besök kostar kommunen en krona.

Man har räknat ut att klubbarna förra vintern lade ner omkring 360 timmar på spårning, röjning, med mera. Det allra mesta jobbet gör Yngve Westgren och Sune Rickardsson.

- De jobbar ju ideellt, men skulle nog tycka att det vore roligt om ungdomarna i klubben får lite slantar, säger Hallgren. En fördubbling tycker han vore på sin plats, det skulle innebära ersättning med 100 kronor i timmen för jobbet.

Alternativ som Bjursåsklubbarna föreslår i sitt brev är att man ska söka sponsorer, eller ta betalt av åkarna.

- Men det får kommunen ordna i så fall, det är ju deras anläggning. Jag kommer förmodligen att säga till dem som spårar att de ska nöja sig med att köra på fredag eftermiddag, men det bestämmer ju inte jag och det är nog svårt för dem att missköta jobbet, säger Johan Hallgren.

Enligt avtalet ska spåren göras i ordning till helgerna. Om de bara prepareras på fredagar och det sedan snöar på lördagen så är det svåråkt en vecka.

- De får väl strunta i Sörskog då, och lägga pengarna på Stångtjärn. De är sådana beslut de måste fatta, säger Johan Hallgren som tycker att politikerna måste ta sitt ansvar.

Fritidsförvaltningen får allt tajtare budget och förväntas samtidigt klara större verksamhet. Bo Bifrost på Fritid Falun beklagar.

- Vi har oerhört knappt med medel. Det är ingen tvekan om att Sörskog är en pärla, men ska de få mer så måste vi skära ner någon annanstans, säger han.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons