Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spårare har koll på vargpar

Annons

Det vargpar som troligen håller på att bilda revir i trakterna mellan Älvdalen, Våmhus och Furudal, tillbringade nyårshelgen i området kring Hykieberg, men har därefter uppehållit sig i Våmhustrakten.

Genom samarbete mellan jägare och spårare i Älvdalen och Våmhus, kunde harjägare i Våmhus undvika "kollisioner" med vargarna.

På nyårsaftonen återkom vargarna från Våmhus till trakterna kring Hykieberg. I Liden tog de en älgkalv, som de nu har ätit slut på.

- Det var verkligen intressant att se, säger Karl-Arne Olander, viltspårare i Älvdalens jaktvårdskrets.

- Vargarna hade smugit sig på kalven som inte ens hann upp ur sin lega. Det var troligen en relativt undernärd kalv som förlorat sin mamma tidigt och var försvagad av den anledningen. Vi ska skicka benmärgsprov till ett laboratorium så att vi kanske får veta om det var något fel på den.

Efter detta mål drog vargarna österut, till Våmhus, där de höll till på söndagen.

- Ett problem är att Älvdalen, som enda socken i Dalarna, inte har en kvalitetssäkrare utsedd av länsstyrelsen, säger Karl-Arne Olander.

- Dessa kvalitetssäkrare har gått på spårkurs, och det är först då de konstaterat ett vargspår som det officiellt finns, berättar Karl-Arne som hoppas att någon i Älvdalen vill anmäla sig som kvalitetssäkrare.

- Det är ju väldigt viktigt att vi vet var vargarna finns, och hur många de är, om vi ska kunna jaga med våra hundar med så få problem som möjligt.

- Därför är det viktigt att jägarna har bra kontakt med de spårare som finns. På så vis kan man undvika onödiga konfrontationer med varg.

- Det är ju naturligtvis ingen 100-procentig garanti, eftersom vargen snabbt kan förflytta sig mellan till exempel Älvdalen och Våmhus, men riskerna blir mindre.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons