Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Spara, spara, spara"

Annons

Som tidningen tidigare omtalat krävs insatser för att inom loppet av ett par år återställa det negativa resultatet år 2003 på 22,4 miljoner kronor. Det ska ske under de två nästkommande åren. 400 000 kronor ska inhämtas redan under innevarande år.

Huvudinriktningen är att alla nämnder och styrelser måste ansvara för att respektive driftbudget håller. På investeringssidan krävs en minskning med 15 procent. Samtliga får dessutom direktiv om att vara beredda på rationaliseringar och verksamhetsförändringar.

Perez var mycket kritisk när han äntrade talarstolen.

- Sverige är landet där man betalar de högsta skatterna, med 33 procent och till det kommer 25 procents moms på alla produkter som konsumeras. Varför måste vi då spara överallt samtidigt som kapitalisterna varje dag blir rikare och rikare.

- Vi måste kräva en speciell skatt på produktionen och de miljarder vi ger till EU kunde användas bättre till nya fabriker, lasarett och skolor, markerade han.

Lilly Granberg, sjukvårdspolitiker som sitter i fullmäktige på mp-mandat, var också på bettet och lade fram flera radikala sparförslag. Hon delade bland annat ut en rejäl känga till riksvägsförespråkarna.

- Investeringsanslaget på 4,5 miljoner ska helt och hållet ut ur planeringen. Kommunledningen borde i stället ha satsat sina resurser på att värna om Ludvika lasarett.

- Sjukvården är långt viktigare när det gäller kommunens och innevånarnas överlevnad, sade Granberg och krävde att alla utgifter för och kring det nu strandade vägprojektet ska utredas och redovisas. Hon tyckte vidare att det räcker med ett kommunalråd i stället för i praktiken fyra.

- Vissa delar av oppositionen ska vara försiktiga med orden så de inte biter sig själva i arschlet, dundrade Lars-Erik Persson (s).

- Jag blir ledsen varje gång jag ser Lilly Granberg. På deras hemsida kallas jag med flera för viktigpettrar. Vad har jag gjort för ont eftersom de gör sig roliga över mitt namn och det har pågått i flera år, sade Mauritz Bropetters (s) och yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag.

- Miguel! Min uppfattning är att det blir bättre och bättre. Vi har aldrig haft det så bra i hela världshistorien som nu. Men vi har ändå en skyldighet att titta på hur vi använder våra pengar, parerade kommunalrådet Roger Stål (s).

- Bopartiet har stått för de flesta och största besparingsförslagen, hävdade Kurt Josefsson och yrkade bifall.

Bengt Andersson, moderat, var mycket positiv till upplägget.

- Vi måste kräva budgetdisciplin. Nu har vi möjlighet att anpassa oss för framtiden.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons