Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Spara inte mer på oss"

Annons

- Det handlar om grundtrygghet och våra medlemmar blir allt oroligare. Mycket av hemvården sköts i dag av anhöriga, men oron är stor att man inte kan få den avlastning och den hjälp man behöver i framtiden.

Bo Jacobsson, SPF, Gunnar Lindberg PRO, Nils Hjalmarsson PRO, Gösta Hanses SPF, Anna-Lisa Höglund PRO och Karin Östergren RPG representerar närmare 1 500 pensionärer i Leksand.

- De siffror som kommunen visar i sina besparingsberäkningar måste vara gjorda av en byråkrat med skygglappar! säger Gösta Hanses, SPF.

- Om hemtjänsten ska ta hand om fler i hemmen krävs såväl mer personal som fler vårdtimmar. Det kommer att kosta mer - inte mindre.

- Dessutom kommer all transport att ta mycket av arbetstiden. Jag har aldrig varit med om mer slöseri med personalresurser och pengar, fortsätter Gunnar Lindberg, PRO.

Karin Östergren, RPG, som arbetat som distriktssköterska i över 30 år, menar att riskerna för utbrändhet och arbetsskador bland hemtjänstens personal också kommer att öka.

- Avdelningen på Limsjögården som stängdes och som nu ska bli administrativt kontor, var väl utrustat med hissar och lyftanordningar för att klara av tunga patienter. Något sådant finns inte hemma hos folk.

- Ökad hemtjänst betyder också att än fler olika människor kommer att komma in i hemmen. Ytterligare en källa till oro.

- Det är viktigt att samhället tar ansvar för grundtryggheten. Ökad oro leder i slutänden till ökade behov av vård, säger Bo Jacobsson, SPF.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons