Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Spar inte bara pengar - satsa på vårdkvalitet"

Annons

Professor Barbro Beck-Friis menar att termen "medicinskt färdigbehandlade" är djupt olycklig. Sjukvårdsplatserna har dragits ner till en katastrofal nivå och genomsnittstiden för vård på en medicinklinik ligger på 3,5 dygn, samtidigt som avtalstiden mellan kommuner och landsting är sju dygn.

- Kommunerna gör sitt yttersta för att slippa betala och i samverkan med sjukvården, som inte har platser, skickas många hem. Det är en både olämplig och olycklig utveckling, framhöll Beck-Friis.

Finns det då någon väg ur den här olyckliga spiralen ?

- Ja, men man måste skaffa sig en vårdkultur. Som det nu är kommer den goda vården på kollisionskurs med ambitionen att spara pengar.

Professor Beck-Friis recept är att det skrivs ner en kvalitetsstandard och att man sedan lyfter upp den grupp om 200 000 människor i Sverige som minst kan tala för sig, de demenssjuka.

Socialförsäkringsminister Ingela Thalén talade om den utredning regeringen tillsatte i förra veckan om de demenssjukas situation. Utan att föregripa resultatet av den ville hon betona vikten av att demenssjuka behöver ett särskilt stöd i sitt boende, att det finns en bra dagverksamhet, motorisk träning och social samvaro.

Stiftsdiakon Lena Strömberg konstaterade att i ekonomismens samhälle får den enskilda människan stå tillbaka.

- Här är det viktigt att kyrkan lägger sig i och skapar utrymme för en dialog, menade hon.

Med de orden öppnade hon slutdiskussionen under konferensen där sjukvårdens brister och fördelar belystes.

Lennart Thorslund kunde från sin åhörarplats summera dagen med konstaterandet att en melodi kan spelas på olika sätt från ett notblad. Det är fritt att välja.

- Den linje svenska samhället valt är kostnadsminimering. Byt linje och satsa på kvalitetsmaximering istället, var hans förslag.

STEN WIDELL

0250-59 24 31

Mer läsning

Annons