Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spår av förhandlingar

Annons

På måndagen drog strejken vidare till 136 nya kommuner och nya omfattande strejkvarsel lades fram. Men samtidigt tändes ett litet hopp i förhandlingarna. Kommunal har kallat på medlarna och kallar in sin avtalsdelegation till på tisdag kväll.

''Det är dags att pröva den positiva anda som arbetsgivarna säger sig ha'', skriver Kommunals ordförande Ylva Thörn i ett pressmeddelande.

Huruvida kallelsen innebär att nya regelrätta förhandlingar med arbetsgivarna är på gång är oklart. Annelie Löfqvist, direktör på Landstingsförbundet, svarar något svävande på den frågan:

- Men det är positivt att Kommunal kallat in sin delegation. Det bådar gott, säger hon till TT.

Under tiden fortsätter strejken att trappas upp ytterligare i och med de omfattande sympativarsel som Kommunal har begärt.

I fredags varslades 18 000 bussförare och i och med måndagens strejkvarsel för personal vid pendeltågstrafiken i Stockholms-, Göteborgs- och Malmöregionerna kommer stora delar av landets kollektivtrafik att slås ut nästa vecka.

Tunnelbanan i Stockholm och spårvagnarna i Göteborg går däremot fria:

- Det här är en åtgärd som vi tycker är fullt tillräcklig, sade Sekos ordförande Janne Rudén på en presskonferens och gled undan på frågan om Kommunal helst hade sett att Sekos även tagit ut tunnelbanetrafiken parallellt med den varslade busstrejken.

Seko upprepade att förbundet helhjärtat stödjer Kommunals lönekrav på 5,5 procent.

- Att påstå att detta hotar lönebildning och samordning tycker vi är fel, sade Janne Rudén.

Stridsviljan bland Sekomedlemmarna anges som hög:

- Vi har högavlönade lokförare som ställer upp för de lågavlönade, sade Janne Rudén.

Statsminister Göran Persson är oroad över Sekos sympativarsel.

- Det är väldigt allvarligt. Går det här i kraft trappas strejken upp högst väsentligt vad gäller konsekvenserna för samhället. Jag hoppas att parterna innan det här går i kraft söker sig tillbaka till förhandlingsbordet, sade Persson till TT på måndagen.

- Inträffar det här är det ett helt annat läge än förut och då är jag väldigt pessimistiskt.

Persson vill dock inte gå in på om strejken kan bli samhällsfarlig på grund av de senaste varslen.

Även Byggnads säger sig nu vara intresserad av att strejka, enligt TV 4, och sedan tidigare är Elektrikerförbundet ute i en slags sympatiåtgärd för Kommunalarna.

OLLE LINDSTRÖM/TT

Mer läsning

Annons