Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spänt Tallinn inför rysk segerdag

Annons

Tallinn står på tå.

En avvaktande spänning och skärpt beredskap råder inför den sovjetiska segerdagen på onsdag.

När Estlands stora ryska befolkning firar årsdagen av andra världskrigets slut _ den 9 maj enligt sovjetisk tradition _ brukar det ske vid den stora bronssoldaten vid Tönismägi i centrala Tallinn.

Men där står inte längre något monument.

I stället planteras det blommor _ lila och gula _ i febrilt tempo i den lilla trekantiga parken intill Karlskyrkan. "Här pågår parkarbete" meddelar skyltarna på det stängsel som inhägnar hela området. Runt om står otaliga poliser i limefärgade västar, och nästan lika många nyfikna journalister.

Den skärpta säkerheten är påtaglig. Alkoholförsäljningen har inskränkts och massmöten förbjudits för att undvika nya kravaller.

Soldaten själv har i sin tur fått en betydligt mer undanskymd position, i utkanten av Tallinns centrum, på försvarsdepartementets krigskyrkogård.

Där fick den fint besök på tisdagen _ den dag då de baltiska länderna hedrar världskrigets offer. Premiärminister Andrus Ansip ledde en kransnedläggning vid soldaten, tillsammans med företrädare för den diplomatiska kåren.

Ansips närvaro var historisk. Det var första gången sedan självständigheten 1991 som den estniska regeringen officiellt hedrade krigsmonumentet med blommor.

Statyn har annars länge väckt anstöt hos många ester som sett den som en påminnelse om sovjettidens förtryck.

Den hastiga flytten i samband med kravallerna den 26_28 april har dock väckt minst lika mycket anstöt hos ryssarna i Estland, och inte minst i själva Ryssland.

Det senaste praktiska exemplet på upprördheten kom på tisdagen då de ryska statsjärnvägarna plötsligt meddelade att järnvägstrafiken mellan Tallinn och S:t Petersburg dras in från den 26 maj, officiellt beroende på dålig lönsamhet.

Rysslands ambassadör i Tallinn vägrade dessutom att delta i tisdagens manifestation. Han och hans medarbetare kommer i stället att besöka platsen under onsdagen.

Då väntas också betydligt fler ur allmänheten, åtminstone de ryskspråkiga. Bara ett fåtal sörjande och nyfikna dök upp under tisdagen. De unga ryssarna Vladimir och Natalja stod i bakgrunden och betraktade de många journalisterna framför den flyttade statyn.

Liksom många andra tänker han söka sig till Tönismägi på onsdagen, för att lägga ned blommor där han tycker att statyn borde få stå.

TT

Mer läsning

Annons