Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spänt på Scania

Annons

Det blev inga extra arbetspass under den gångna helgen. Ingen nappade på erbjudandet om 3000 kronor extra för att komma ikapp med produktionen till påsk.

Nedläggningsbeskedet har lett till ett produktionstapp på 10-15 procent i Falun. Eftersom alla axlar tillverkas här så påverkas fabrikerna där lastbilarna monteras ihop. Normalt levererar man 180 axlar per dygn till holländska Zwolle och franska Angers. Dess-utom 30-35 axlar till Södertäljefabriken.

Redan i slutet av förra veckan var situationen akut i Zwolle. Rimligen är det nu problem även i Angers och Södertälje. Även om produktionen inte står helt stilla går den långsammare.

Även fabriken i Oskarshamn påverkas. Där görs lastbilshytter som inte kan monteras på om det inte finns bilar.

- De är livrädda att de andra fabrikerna stannar, säger Torbjörn Pedersen, ordförande i verkstadsklubben, som räknar med att företaget kommer med nya besked om något dygn. Det sker i så fall direkt till "gubbarna". Detta är ingen förhandlingsfråga för klubben.

- Det ryktas mycket nu. Siffror jag har hört är att företaget förlorar 70 000 kronor i minuten, eller en miljard i veckan. Men vi vet inte säkert, säger verkstadsklubbens vice ordförande Håkan Nordgren.

Ingen i företagsledningen ville alltså kommentera på måndagen, varken förluster eller produktion.

Kritiken från de anställda har varit hård mot företagsledningen.

- De 3000 kronorna hade snarare motsatt effekt. Det var för dåligt betalt för att gå ut tre helger, säger Håkan Nordgren

Kritiken mot facket har också varit hård.

- Jo, det var väntat. De vill att vi ska stå på barrikaderna och ropa "strejk". Men vi är bundna av kollektivavtal och har fredsplikt, säger Nordgren som nu ser lite av samma anda som under Dalauppropets dagar för tio år sedan, den vänsterfackliga resningen för välfärden, som dåvarande fackordförande på Scania ledde.

- Jag har inte sett de här krafterna på golvet sedan dess, det är företagsledningen som lockat fram dem. Vi i facket har inte lyckats med det tidigare. Folk tror att ledningen ska riva upp beslutet och de ska få behålla jobbet, säger Håkan Nordgren.

Tror du det går?

- Nej, det gör jag faktiskt inte, säger Nordgren.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons