Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande pojkskildring

Annons

Michael Frayns nya roman Spioner har en upptakt som för tanken till Marcel Prousts berömda madeleinekaka. Hos Frayn är det emellertid inte en smaksensation som väcker slumrande barndomsminnen till liv utan en doft - den på samma gång söta och fräna doften av liguster.

Stephen, bokens huvudperson, har ett starkt barndomsminne förknippat med denna doft, ett minne som döljer ouppklarade hemligheter, och en dag väcks det till liv i hans trädgård. Han är nu en gammal pensionär och bor sedan länge i Tyskland, men sina pojkår i början av 1940-talet tillbringade han i en liten förort till London, dit föräldrarna kommit som flyktingar undan naziregimen. Fadern är nämligen tysk motståndsman, ett faktum som han av flera skäl försöker dölja även för Stephen.

Människorna i det område där familjen har slagit sig ner tillhör skilda samhällsklasser och har ingen nämnvärd kontakt med varandra, men Stephen har lyckats få en kompis med välbeställda föräldrar. Han heter Keith, och tillsammans hittar de på en mängd lekar, där Keith alltid är ledaren och Stephen den undergivne slaven.

Bägge har en livlig fantasi, och snart tar lekarna färg av det pågående kriget. En dag säger Keith några ord som kommer att förändra hela deras tillvaro: "Min mamma är tysk spion." Påståendet biter sig fast i deras medvetande, och de börjar spionera på henne från ett gömställe, där en ligusterhäck sprider en stark doft omkring sig.

Pojkarna upptäcker verkligen en hel del egendomligheter som tycks pågå i omgivningen, och att Keiths mamma så ofta smyger bort med en korg eller några brev som ska postas ger de förstås sin egen tolkning. Frayn för bokens handling framåt i vida cirklar, där nya överraskningar ständigt väntar. Han är en utmärkt berättare och psykolog med fin känsla för pojkars tankar och fantasier.

Före den dramatiska höjdpunkten, som här inte ska avslöjas, har han också fört in ett annat element i handlingen. Det är en försigkommen flicka från grannskapet, som kommer intill Stephen i gömstället när han är där ensam. Hon har en annan syn på verkligheten än pojkarna, och Frayn skildrar insiktsfullt hur Stephens sexuella medvetande börjar vakna.

Frayns berättelse, som förs framåt på två spår, ett från början av 1940-talet och ett sextio år senare, kan läsas ur många aspekter. Den är en spännande pojkskildring av samma art som Goldings Flugornas herre, men liksom denna rymmer den oanade djup. Den handlar om ångest och skuld, fantasi och verklighet och svårigheten för oss alla att förstå vad som verkligen sker. Den resa som pensionären Stephen, inspirerad av ligusterdoften, företar tillbaka till sin barndoms Londonförort blir visserligen upplevelserik, men något svar på de frågor som följt honom genom livet kan den inte ge.

GÖRAN R ERIKSSON

Mer läsning

Annons