Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande konst på Galleri Grönland

Annons

Margita Dahlström är ursprungligen från Karlskoga men bor i Axbergshammar i Örebro län, nära gränsen till Västmanland. På meritlistan finns bland annat fem år på Konstfack i Stockholm, halvdussinet stipendier i hemlänet; däribland Wadköpingsstipendiet och Örebro läns landstings kulturstipendium, och hon finns också representerad på omkring 15 olika instanser, varav Statens konstråd och Malmö museum är ett par exempel.

Hennes utställningskalender är välfylld; hon har gjort cirka 25 separatutställningar och medverkat i närmare 50 större samlingsutställningar. Bland de sistnämnda finns två omgångar av Liljevalchs vårsalonger, Stockholm art fair samt internationella nedslag i Danmark, Nederländerna och Belgien. Bland separatutställningarna finns också ett tidigare gästspel i Malung. Det var i gamla Galleri Grönland anno 1999. Och nu gästar hon alltså bygden igen, den här gången med 35 alster av arterna målning och grafik.

Ett par konstverk, besläktade men ändå motpoler, är "Högsommar" och "Vårvinter". Betraktaren i gemen som av titlarna lockas vänta sig illustrerande landskaps-scenarion kanske höjer på ögonbrynen, ställd direkt inför motiven. Men givna en chans så bjuder ändå verken på den aura som kännetecknar de två klimatlägena, låt vara att de flesta nog skulle använda etiketten abstrakt.

- För mig själv är det ju tydligt men det är ändå mer stämningen av vårvinter jag velat få fram, säger Margita Dahlström.

Några andra motiv tycks också rätt abstrakta men en liten bruksanvisning av konstnärinnan ändrar lite på visualitetsvinkeln. Det rör sig om några byggnader från Frankrike.

- De höll på att bygga om när jag var där, berättar Margita Dahlström.

Och med den lilla informationen som pusselbit skalas några lager abstraktion bort och lite mer av renoveringen kommer i dagen.

- När man gör bilder så har man gjort ett språk som man vill kommunicera på. Och det viktigaste är väl om man lyckas beröra betraktaren på något sätt, säger Margita Dahlström.

Den som eventuellt vill se i vilken mån den Dahlströmska konsten berör har chansen från och med lördag, då vernissagen hålls, fram till och med utställningsslut 30 oktober.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons