Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande idé att satsa på järnmalmsgruva

Annons

Maria Pettersson konstaterar att det finns stor kunskap i kommunen om de gamla gruvorna som nu kan komma till användning.

- Vad jag förstått så går tekniken oerhört framåt på gruvbrytningens område. Men än är det för tidigt att ha en åsikt om vad det kan bli av hans idé.

- Jag har lyssnat, säger Maria Pettersson som säger att hon räknar med att Lennart Granqvist kommer att återkomma med mer information om hur projektet utvecklas.

- I dag har vi för lite kunskap för att kunna uttala oss om realismen i projektet, säger Pettersson som berättar att det pågår omfattande prospektering i kommunen och att det finns ett projekt som heter bergskraft.

- Det händer mycket inom det här området men hittills har ingen annan än Lennart Grankvist diskuterat konkreta gruvprojekt med mig. Och pengar finns det i järnet, hela Kiruna ska ju flyttas, säger Pettersson.

Torbjörn Hammar konstaterar att det finna intressanta gruvmöjligheter i våra trakter:

- Men därmed har jag inte sagt att man ska pumpa ur Grängesgruvan. Det tror jag inte på.

- Idén att komma åt malmen från Blötbergshållet är intressant men om den är realistisk vet jag inte. Det får framtiden utvisa. Jag har inte träffat Lennart Granqvist så jag kan inte heller ha någon åsikt om hans finansiärer. Hammar har i dagarna lagt fram ett förslag på ett fyraårigt nytt näringslivsprogram där han lyft in en ny framtid för gruvindustrin som en intressant möjlighet. När han gjorde det var det inte med tanke på järnmalmen utan på alla andra mineraler som prospekteringsföretagen letar efter.

- Det pågår väldigt mycket prospektering just nu. Jag har lyft fram guvorna med tanke på att det är viktigt att knyta kontakter med dessa företag. När det sedan händer något måste vi vara beredda. Men från en prospektering fram till starten av en gruva är det fråga om minst fem år, säger Hammar som hoppas att Granqvist lyckas sy ihop en återstart.

Lennart Granqvist berättar att en rad personer hörde av sig till honom efter NLT:s nyhet:

- Och alla är jättepositiva. Min idé om att ta sig an malmen från Blötbergshållet tycker gammalt gruvfolk är mycket intressant, säger Granqvist.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons