Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande dag om djur och natur

Annons

Många anade nog inte hur spännande flugfiske kan vara. Fisketillsyningsman Tommy Södergren berättade för intresserade elever i årskurs fyra från Boda, Furudal och Rättvik om utrustning och fiskekort.

När Gunther Schmidt berättade om Skandinaviska björnprojektet och visade pejlingsutrustning för björn ville många prova, och visst hördes signaler, på långt avstånd.

Orsa Grönklitt arbetar i ett EU-projekt som har målsättningen att informera om rovdjur i skolorna.

- Det är jättekul, och så lärorikt. Roligast var informationen om jakt och hundar. Det var intressant, sa Erika Hillrings, Elin Hakimi, Douglas Guström, Louise Nejlesjö, Felicia Lindström, Linnea Modig och Frida Nouvel.

- Det är helt fantastiskt att vi en hel dag får vara ute och lära oss så mycket om djur och natur. Eleverna uppskattar det mycket och jag skulle kunna tänka mig att det väcker nya intressen, berättade Ulla Jobs, lärare på Dal Jerkskolan som också fick prova att pejla björn.

Länsstyrelsens fiskepolis, eller fisketillsyningsman, som Tommy Södergren själv kallar sig, visade flugfiske och hur han jobbar med att kontrollera fisket i Rättvik och Boda.

Naturskyddsföreningen visade hur fågelskådning kan gå till och Svenska rovdjursföreningen berättade om varg, björn, lo och varg.

- Det är tredje året Dalarnas jägarförbund arrangerar De vildas dag för elever i årskurs fyra. I år hade turen kommit till fjärdeklasserna i Hedemora, Falun, Rättvik och Malung.

I arrangemanget samarbetade även Studiefrämjandet med alla sina medlemsorganisationer, berättade Anders Lisskar, Studiefrämjandet.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons