Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spann-mål kan värma skolan

Annons

Hon understryker, och får medhåll av ordföranden i skolans styrelse Alf Vigren, att det diskuterats andra uppvärmningssätt, men knappast något mer.

- Vi har bestämt oss för att ändra energisystem, säger Vigren. Vi ska undersöka olika möjligheter.

Eldning av spannmål kan vara ett alternativ. Att som i dag göra av med 60-70 kubikmeter olja per år till kostnaden av en halv miljon kronor, tilltalar varken Enges Kristina Lundén eller Alf Vigren.

- Det är fruktansvärt dyrt med olja, säger Kristina. Och dyrare blir det. Det går åt mycket energi här, med restaurang, elevbostäder och verkstäder.

I och med att skolan från årsskiftet bytte huvudman från Företagarnas riksförbund till den lokala Stiftelsen hantverk och utbildning med säte i Walléngården, har frågan kommit upp.

Med en ny centerinriktad styrelse med kopplingar till LRF kan spannmål komma i fråga.

- Det är bra om det är lokalproducerat, säger Kristina.

I så fall ett sätt att hålla landskapet öppet och slippa transporter.

- På det viset slår vi två flugor i en smäll.

Hon menar också att en annan förutsättning är att havren inte besprutas. Kriterier som måste uppfyllas för att uppvärmning med spannmål kan bli aktuellt.

- Annars är jag tveksam. Men än återstår mycket innan beslut fattas.

Enges Kristina Lundén tycker att det är tilltalande med spannmål i stället för odling av sly. Det är oerhört viktigt att det öppna landskapet bibehålls, inte minst i turismsyfte. Spannmål i all ära, men skulle havren köpas från Skåne och transporteras i lastbil norrut, skulle mycket av miljöfördelarna gå om intet.

Hon bekräftar att skolans miljöpolicy verkat sedan 1997-98. Om spannmålsuppvärmning blev en realitet, skulle givetvis skolans miljöanda ta ett stort kliv framåt.

Alf Vigren tycker att alternativet uppvärmning med havre är jättespännande.

- Det är ett av tänken vi har. Längre än så har vi inte kommit. Tekniken är både ny och oprövad. Vi får se hur vi går vidare.

Fotnot: För tre år sedan låg havrepriset på cirka 700-800 kronor per ton. För villaägaren beräknas uppvärmning med spannmål bli ungefär 30 procent billigare än träpellets och 65 procent billigare än olja. (Uppgifter hämtade från tidskriften Bioenergi Villa Plus)

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons