Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spanjor i Mora redaktör för internationell sporttidning

Annons

Den internationella tidning som bevakar alla orienteringsevenemang i världen, Orienteering Today, ges ut i Prag i Tjeckien. I Mora sitter en av dess medarbetare. Det är redaktören själv. Namnet är Omar Cuerpazo. En spanjor, som flyttade från Prag till Mora i augusti förra året. Efter några år i Tjeckien ville han prova någon ny bostadort i landsbygden och valet föll på Mora.

Han kommer från Alcoi utanför Alicante, beläget på den för svenskar bekanta solkusten.

Istället för fotboll eller tjurfäktning valde Omar en annan fascinerande syssla, att orientera. 14 års skärmletande gav honom en insikt. Han kunde inte bli någon elitorieterare.

- Istället satsade jag på att börja skriva om orientering och skickade material till orienteringstidningar.

Fem års studier i historia, på universitetet i Valencia, med akademisk examen gav honom en plattform. En annan var universitetslivet med dess inslag av studenter från olika länder. Han fick smak på utlandet och fattade tycke för en tjeckisk flickvän bland studiekamraterna. Omar flyttade med henne till Tjeckiens huvudstad Prag.

Där sökte han jobb på den, för några år sedan ledande, internationella orienteringstidningen O-Sport, vars huvudredaktion låg i Prag. Han fick jobbet. Omar kombinerade den journalistsysslan med att lära ut spanska till anställda i det tjeckiska näringslivet.

För ett år sedan upphörde O-Sport och en ny tidning, med namnet Orienteering Today, startade. Den har 8 000 läsare i 52 länder.

Omar blev biträdande redaktör och stannade kvar i Prag till augusti i år. Då sökte han sig norrut. Närmare bestämt till Mora.

- Efter två år i Tjeckien hade jag lärt mig språket. Jag ville prova något nytt.

Ett par bekanta vänner i Mora lockade upp honom till Dalarna.

Det går utmärkt för honom att fortsätta jobbet som journalist, fastän huvudredaktionen ligger i Prag, och trots att han numera är huvudredaktör för tidningen.

Han hjälper även orienteringssektionen i Mora att hitta nya sponsorer och dessutom förmedlar han nya lovande tjeckiska talanger till Moraorienterarna.

En av dem, Stefan Kodena, 17 år, kommer att bo i Mora. Förhoppningen är att Stefan ska komma in på Moras skidgymnasium och därmed bli en välkommen förstärkning för lokalklubben.

Det primära för Omar är att skaffa ett jobb i Mora. Lönen för tidningsjobbet ligger på tjeckisk nivå, cirka 5 000 kronor i månaden.

- Därför är ett jobb ett måste för att klara ekonomin. Men i flera månader fick jag vänta på att få ett personnummer. Först när jag fick chansen att, som sjukvikarie, undervisa i spanska på gymnasiet under några timmar, fick jag det nödvändiga personnumret.

Egenligen hade Omar satt julen som gräns för att få jobb. Nu har hans värdar i Mora övertalat Omar att stanna ett år till. Framåt somaren ökar antalet arbetstillfällen.

Närmaste räknar han med att successivt bättra på sina svenska språkkunskaper.

När det gäller skidåkning har Omar en speciell historia. Han siktar på att åka något av loppen i Vasaloppsveckan. Vilket av loppen, beror på hur mycket han kan samla in för att hjälpa unga flickor i Ghana att få en skolgång.

Får han ihop 6 000 euro blir det Vasaloppet, får han ihop 4 000 euro till flickorna åker han Halvvasan och 2 000 euro får Omar nöja sig med Kort Vasan. Ett företag stöttar Omar med skidutrustning och Vasaloppets arrangörer har gett klartecken till Omar, att kan starta i något av loppen.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons