Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spanien drar in giftig tandkräm

Annons

Spanska myndigheter har dragit in 700|000 tuber med misstänkt giftig tandkräm från affärerna. Det skedde efter att ett statligt laboratorium påträffat spår av ett giftigt ämne som normalt används till antifrysmedel.

Tandkrämen drogs in på grund av växande oro över olaglig import, i synnerhet från Kina, uppgav konsumenträttsgruppen Facua.

Hälsodepartementets laboratorium har än så länge bara testat 300 enheter, men de har visat sig innehålla dietylenglykol vars främsta användningsområdet är som antifrysmedel.

Det var oklart om tandkrämen tillverkats i Kina, men enligt Facuas rapport är det klart att den inte tillverkats i EU.

I förra veckan beordrade EU att två tandkrämsmärken som tillverkats i Kina skulle dras in från marknaden på grund av rädsla att de innehöll det giftiga ämnet.

I tandkrämsmärkena Spearmint och Trileaf Spearmint har ett ämne som används i antifrys- och lösningsmedel påträffats.

Båda märkena fanns tillsammans med ett 20-tal andra med vid indragningen av tandkräm från den spanska marknaden. En del var falskmärkta med Colgate. Hälsovårdsmyndigheterna har identifierat ytterligare 20 märken som behöver granskas.

Kina införde i förra veckan ett förbud mot tandkräm med dietylenglykol, detta efter att kinesiska produkter med ämnet förbjudits av en rad länder.

TT

Mer läsning

Annons