Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spänd rättegång om Untorparn

Annons

Fem jägare är instämda för grovt jaktbrott och grovt jakthäleri efter en björnjakt i Orsaskogarna den 21 augusti 2001. Då fällde en av dem den 30-årige Untorparn, det äldsta djuret i det Skandinaviska björnforskningsprojektet. Björn hade forskarna följt sedan 1986 och den var ansedd som den värdefullaste av de 326 björnar som ingick i projektet. Den hade också ett mycket speciellt utseende med sin hängande läpp. En skada för länge sedan vållad i kamp med en annan björn.

Åklagaren ska försöka bevisa att jakten inte alls har gått till på ärligt sätt som jägarna hävdar, utan att björnen fälldes i nattens mörker på en åtel, belägen sju kilometer från den påstådda skottplatsen. Teorin anser hon styrkt av resultaten av förundersökningen.

De åtalade förnekar att de har gjort något olagligt och bestrider också det skadestånd på 95 000 kronor som de solidariskt ska betala till Naturvårdsverket.

Enligt åklagare Christel Anderberg ska jägarna ha transporterat kroppen 14 kilometer längs vindlande skogsbilvägar till en påstådd skottplats. Detta för att undkomma ansvar för att ha jagat björn på ett sätt som inte var tillåtet.

Till stöd för sin uppfattning anför hon att brottplatsundersökningen påvisar blod från Untorparn vid åteln. Det finns också spår av blod och av annan verksamhet i marken runt åteln.

Dessutom finns vittnesuppgifter om att Untorparn blev pejlad under den aktuella natten i närheten av åtelplatsen och att jägarna ska ha blivit sedda vid en tidpunkt som inte överensstämmer med deras beskrivning av hur björnjakten har gått till.

Enligt de åtalades samstämmiga beskrivningar anlände de tre gästjägarna till Orsa dagen innan. Under en kvällstur i jaktmarkerna lades ritningarna upp inför björnjakten och i gryningen gav de sig av i två bilar. Jaktvärden och en gästjägare slog till vid Bäckeråsen, strax öster därom, där jaktvärdens hundar snabbt fick björnkontakt.

Sedan björnen skjutits transporterades den till Hansjö, där länsstyrelsens besiktningsman Sven Brunberg mötte upp. Han är tillika fältansvarig för det Skandinaviska björnforskningsprojektet och enligt flera av de tilltalade blev stämningen spänd i slaktladan när det stod klart vem den fällda björnen var.

Tonen hade mildrats under besöket på skottplatsen men spänningen mellan människor knutna till björnforskningsprojektet och jägarna gick som en röd tråd genom den första rättgångsdagen.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons