Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spana efter konst under påsken

Annons

Är du intresserad av hantverk eller konst, då finns det anledning att åka till Säter i påskhelgen.

I dagarna två pågår då en "konstspaning" som inbjuder allmänheten hem till ett tjugotal konstnärer och konsthantverkare. Det blir även samlingsutställningar i Lundgrens, Gustafs och bibliotekshörnan i Säter.

Häromkvällen drogs de sista riktlinjerna upp inför årets konstspaning. Det är andra året som konstnärer och konsthantverkare i Säters kommun slår sig i hop för att bjuda på kultur.

Nytt för i år är en nykomponerad broschyr med tillhörande cd-skiva som beskriver hela programmet för påskaftonen och påskdagen.

Det är konstnären Karl H Kruse som har tagit fram den originella broschyren med hjälp av EU-pengar.

Totalt rör det sig om ett tjugotal deltagare i årets konstspaning som bjuder på allt från järn-, och silversmide till Gustafspinglor, krukmakeri, bildkonst och anrika dekorationsmålningar.

I Gustafs finns dekorationsmålaren Åse Larsjos, Anna-Lena Göras, nybliven stipendiat, Kristina Alexandersson Malmberg, Bror Jakobs, Gudrun Magnusson, Margith Hadin och makarna Turesson.

Författaren och bildkonstnären Iréne Reenberg är ensam att ta emot besökare i Änges, en mil väster om Säter vid Smedjebacksvägen.

I Stora Skedvi möter bildkonstnärerna Gunilla Rohlin och Mats Sjöblom plus Ninna Lagerberg som både skulpterar och målar. Här finns även Åsa Karner som visar sina konst och Inga-Marie Ahlgren med sina bilder.

I Bispbergshyttan sysslar Erik Vargtand med svartkonst, järnsmide, medan hustrun Ulrika Vargtand, snart klar kriminolog, sysslar med bild och konservering och renovering av bilder.

I Säter finns designern och silversmeden Ewa Wistedt som i dagarna är aktuell med en rad olika utställningar i Ryssland.

Konstnären Bengt Eriksson finns också i Säter precis som Lennart Gustafsson som förvaltar och utvecklar ett gammalt hantverk i sitt krukmakeri.

Ett annat hantverk med stor tyngd i kulturella kretsar står Mari Sjögren för med sitt skrädderi. Hon jobbar främst med sockendräkter och äldre typer av sömnader.

Sist men inte minst är bildkonstnärernan Tage lagerqvist och Karl H Kruse.

Invigningen sker i Säters bibliotek där det även hålls en samlingsutställningen under konstspaningsdagarna. Arrangemanget kan sättas i sjön tack vare Säters kommun och Ramprogrammet för landsbygdsföretagande.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons