Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spadtag för världsarvshuset

Annons

De mest energiska i gropen var barnen från en F-1-klass i Hälsinggården som var speciellt inbjudna. Många av dem gav inte upp förrän de grävt en liten grop.

Vän av ordning noterade att det redan var grävt på platsen, men det var spåren efter den arkeologiska undersökningen. Först nu börjar byggnadsarbetena.

Där landshövdingen och barnen satte ner spadarna kommer entrén till världarvshuset att ligga. Hela huset kommer att bli som en ingång till världsarvets tre delar: gruva, stadslandskap och bergsmanslandskap.

- De kunskaper ni får här ska ni föra vidare till era barn, sade vd Carl Johan Ingeström till eleverna från Hälsinggården.

De har redan jobbat mycket kring världsarvet tillsammans med läraren Lisbeth Svensson, men för några av förskolebarnen var det första gången de såg gruvan.

Vid saft- och kaffekalaset hade Bo Berggren en nyhet att berätta. Han är ordförande i stiftelsen Kopparberget, som nu beslutat att utforma golvet i entrén i det nya huset som en karta över världsarvet.

I en fem meter stor cirkel ska det skapas ett konstverk i mosaik, med skog, vatten och varp. Det går på omkring en halv miljon och eftersom det inte fanns med i de ursprungliga planerna måste det finansieras för sig.

- Vi kommer att bjuda in allmänhet och företag att köpa sin del av konstverket, säger Bo Berggren.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons