Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spådom som slår in

Annons

I sin krönika lördagen den 23 april, skriver Karin Rosencrantz Bergdahl att vi antagligen kommer att få sänka våra löner på grund av konkurrensen från andra länder. Att det blir så är nog ställt utom allt tvivel. Men skälen till detta och utflyttningarna av indutriernas produktion och produktutvecklingen till låglöneländer, är nog ett kapitel för sig.

Sammanfattningsvis torde det kunna beskrivas med ordet girighet från företagens, eller rättare sagt marknadskrafterna, som i sin omättliga penninghunger ständigt ökar kraven på större avkastning på sina aktieinnehav.

Om lönerna sänks gäller det alla samhällsklasser, och det drabbar hårdast de lågavlönade grupperna.

Jag är ingen reaktionär som vill att den progressiva "Pomperipossaeffekten" som sossarna genomförde ska återinföras, men någon ändring av skatteuttaget för de sämst ställda borde genomföras.

En del gamla pensionärer lever under existensminimum, medan storföretagens ledare och styrelsemedlemmar, banker, med flera genom orimliga löner och både lagliga och olagliga bonussystem, vältrar sig i pengar. Jag är gammal nog att minnas både tekokrisen och de brasilianska dagbrottens konkurrens mot gruvnäringen i Sverige.

Jag är också medveten om att förändringens vindar mer och mer når orkanstyrka, men att alla förändringar inte är av godo. Därför anser jag det som kräftgång om Sveriges folk får samma levnadsförhållanden som råder i de land som företagen av kostnadsskäl lägger sin produktion i. Men tyvärr verkar det vara en realistisk spådom som kommer att slå in.

ELOF ROOS

Mer läsning

Annons