Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spaden i jorden för Filmberget

Annons

Det var för ett tiotal år sedan som Örjan Hamrin på Dalarnas museum tillsammans med Gruvfacket i Grängesberg föreslog att bygga en filmvårdscentral för dokumentärfilm i Grängesberg. Sedan dess har turerna varit många.

I går togs så äntligen det första spadtaget på Filmberget. Först ut i talarstolen var Svenska Filminstitutets vd, Åse Kleveland.

Efter henne tog arkitekten, Bo Wedelfors, vid. Han visade datorgjorda bilder på hur det framtida Filmberget ska se ut, och berättade att anbuden på bygget av det 300 kvadratmeter stora nitratfilmarkivet ska vara inne om en och en halv vecka. Bygget ska komma i gång under senhösten och stå klart ett halvår senare.

Under hösten kommer den nyrekryterade personalen börja arbeta i gruvkontoret.

- Sedan vi gick ut med annonser förra veckan, har ett 100-tal personer sökt de 10 tjänsterna, säger Bengt Orhall, som är ansvarig för rekryteringen.

Under hösten inleds också arbetet med inventering av film i Dalarna, Norrbotten, Värmland och Skåne.

De första depositionerna kom dock redan under gårdagens ceremoni. Det var Karin Englund från Arbetarrörelsens arkiv som deponerade en filmning av Hjalmar Brantings begravning och arbetarfilm från 70-talet.

Efter talen hjälptes de tre förgrundsgestalterna - Åse Kleveland, Ingrid Dahlberg och Marita Ulvskog - åt att ta det första spadtaget.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons