Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sovjet planerade anfall mot Sverige

Annons

Sovjetunionen hyste angreppsplaner mot Sverige under kalla kriget.

Frisläppta arkivhandlingar och pensionerade ryska generaler bekräftar nu, vad svenska regeringar och svensk försvarsledning hela tiden anat.

Lika litet som Tysklands överfall på Norge och Danmark 1940 dikterades Sovjets anfallsplaner på Sverige under kalla kriget av primitiv erövringslusta.

Åtminstone inte i akutskedet. Avsikten var i båda fallen att snabbt erövra skandinaviskt territorium för att behärska Östersjöns inlopp och framförallt Nordatlanten vid en storkonflikt i Nordeuropa.

En liten neutral nation som Sverige kunde göra föga mer än höja tröskeln för en potentiell angripare, så att denne inte alltför lätt frestades till "en snabb affär" med minimala egna förluster, som ställde omgivningen inför fullbordat faktum.

Det trots allt mycket starka svenska flygvapnet (ca 800 stridsflygplan av hög klass) skulle sannolikt ha sänkt åtskilligt sovjetiskt tonnage på Östersjön innan landstigningen.

Slutsatsen blir att de många årliga miljarder, som Sverige satsade på försvaret under kalla kriget inte var bortkastade, trots att den befarade supermaktsinvasionen aldrig blev av.

Ett militärt försvarslöst Sverige skulle däremot ha levt verkligt farligt under den aktuella tiden. Ett citat av Mao Tse Tung, som normalt inte tillhör våra politiska favoriter, må avsluta episteln:

"Ett land har alltid en krigsmakt - sin egen eller någon annans."

Klokt nog valde Sverige det första alternativet.

Mer läsning

Annons