Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sötsaker påverkar skolarbetet negativt"

Annons

Lena Reyier-Ingman vill ha en översyn av kafeteriorna vid skolor och fritidsanläggningar, där kommunen är ägare eller intressent. Exempelvis att bara frukt och smörgås säljs till barnen före lunch.

- Skolbarn med fetma eller övervikt ökar alarmerande i åldersgrupperna 6-10 år, men även i tonårsgruppen. Många äter inte frukost eller skollunch utan väljer sötsaker istället.

Lena Reyier-Ingman säger att skolmaten är näringsriktig och bra, men att den har konkurrens av skolcafeteriorna "som erbjuder alltför mycket godis och söta drycker".

- Redan dåliga matvanor kan bli ännu sämre med överhoppade luncher och ett allt för stort fett- och sockerintag.

Hon menar att det påverkar skolarbetet, att det ska ställas krav på att skolcafeteriorna ska ha ett bassortiment av nyttiga mellanmål som medverkar till god folkhälsa. Att eleverna skulle ha något emot detta tror hon inte.

- I samråd med elevråden kan säkert ett bra sortiment tas fram och olika varianter av öppettider diskuteras. Till exempel att bara frukt och smörgås finns till försäljning före lunchen.

Hon har pratat med ungdomar om de här funderingarna:

- Finns det bättre saker tror jag att man köper det. De förstår att det är bättre med nyttig mat. Jag vet att man försöker titta på det här i Borlänge.

Hon har inblick i några skolor.

- Det är för mycket godis. Jag hoppas att vi får igång en diskussion.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons