Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sotig" överklagan i retur

Annons

u Antingen blir det tummen ner, eller också tar inte Räddningsverket upp sakfrågan överhuvudtaget med hänvisning till regelverket.

Förlängd sotningsfrist är ämnet som det statliga verket ständigt bollar tillbaka.

Torsten Hammarbäck och Tord Karlsson är två ståndaktiga villaägare. De bär på övertygelsen att pelletsbrännare producerar mycket lite sot. I varje fall om de skötts efter konstens alla regler.

Därför är deras uppfattning att sotaren kommer alldeles för ofta. Men, förlängda sotningsfrister är ett hett ämne. Inte bara i Smedjebacken och Dalarna, utan i hela landet.

Det bottnar i den gällande uppfattningen att skorstenar och eldstäder måste sotas med jämna mellanrum för att exempelvis förebygga soteld.

Uppfattningarna går dock brett isär. Ludvikabon Gunnar Gustavsson och hans kollega Lars Lundin, Skultuna, driver företaget IFF - Institutet för formatik och forskning. De kan betraktas som sotningsmonopolets och Räddningsverkets motpol.

När Gustavsson och Lundin presenterade sitt tre år långa projekt 2001 var syftet att en gång för alla utreda sotmängderna. Tre fastighetsägare i Smedjebacken hakade på.

Samma sak gjorde 32 husägare i Säters kommun där projektet också lanserades.

I båda kommunerna har projektet stött på patrull.

Politikerna i Smedjebacken har däremot inte gjort motstånd. Snarare tycker kommunstyrelsen att "sotningsprojektet" ska komma igång och skickat in ansökningar till Räddningsverket.

Men den 21 juni förra året gjorde verket tummen ner med hänvisning till "att studien har ett begränsat vetenskapligt värde...".

Fastighetsägarna överklagade men Länsrätten i Värmland instämde med Räddningsverket.

I april i år skickade kommunstyrelsen in ytterligare en ansökan å husägarnas vägnar. Beskedet blev detsamma, Räddningsverket sa nej för andra gången den 11 juli.

Kommunstyrelsen lovade i sin tur husägarna att undersöka möjligheten att överklaga.

Semestern hann dock komma in i bilden. Att överklagandet kom in i senaste laget var kommunstyrelsens vice ordförande, Göran Engström, väl medveten om när han skickade skrivelsen till länsrätten. Han hoppades på att rätten skulle ta hänsyn till detta. Men regler är till för att följas. Ärendet strandade redan hos Räddningsverket som tar stöd av 24 paragrafen i förvaltningslagen och klargör att överklagandet kom in ett par veckor för sent.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons