Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sotarn anklagas för saltade fakturor

Annons

Dessutom överväger familjen en polisanmälan. Inte för att fakturorna varit felaktiga. Snarare för att sotarmästaren Peter Ujvary uppträtt hotfullt i telefon när kritiken mot fakturorna diskuterades.

Kvinnan i familjen berättar för NLT att redan den felaktiga fakturan förra året var anmärkningsvärd. Ingen fanns hemma den dagen sotaren skulle komma.

Men ändå kom en faktura som punkt för punkt redovisade vad som gjorts.

- Jag ringde förstås upp och påpekade det här. Vi fick en ursäkt och en ny faktura, där vi bara betalade för inställelsen.

Därefter följde en period då familjen installerade sig i sitt nyinköpta hus. En investering gjordes i värmeanläggningen. Oljepannan demonterades och lyftes ut. I stället installerades en värmepump.

Den enda värmekälla i huset som krävde sotarbesök var därmed den öppna spisen.

I slutet på februari i år var det aktuellt med sotning. I början på mars kom fakturan.

- Man fakturerade oss för sotning av den öppna spisen - och oljepannan.

- Då kände jag att nu fick det vara nog, berättar kvinnan.

Hon ringde upp det nummer som fanns angivet på fakturan. Hon förklarade sitt ärende och fick en ny ursäkt och löfte om en ny faktura.

Irritationen över att ha fått ytterligare en faktura som var helt uppåt väggarna fick henne att förklara för den kvinna som sköter pappersjobbet åt sotarmästaren att den här gången räckte det inte med en ursäkt och en korrigerad faktura.

- Jag bad henne hälsa Ujvary att jag skulle informera de ansvariga hos kommunen om det här. Dessutom sa jag att jag övervägde att göra en polisanmälan.

En dryg timme senare satt hon i ett telefonsamtal med sotarmästaren. Denne hade försökt nå henne via telefon. Men eftersom familjen har skyddat nummer så ringde hon upp honom.

Enligt kvinnan förde sotarmästaren hennes yrkesroll som polis på tal.

- Jag förklarade att mitt yrke har ingenting med saken att göra.

- Men han fortsatte och var mycket irriterad över de "hot" som han menade att jag hade fört fram i samtalet med kvinnan.

- Han krävde att jag skulle ringa upp hans fru, som tydligen sköter den administrativa delen av sotarverksamheten, och be henne om ursäkt.

Kvinnan uppfattade sotaren som hotfull då denne upplyste att hennes samtal med hans fru var bandat.

- Han sa att han hade ringt upp min chef och berättat om mina "metoder".

- Dessutom sa han att bandet hade spelats upp för en reporter på Dalaradion.

Enligt kvinnan upprepade Peter Ujvary kravet om en ursäkt till hans fru.

- Om jag ringde henne så skulle han stoppa reportern från att sända det inspelade bandet...

Kvinnan kan i efterhand konstatera att sotarmästaren inte hade kontaktat hennes chef vid polismyndigheten. I brevet till kommunen utgår hon därmed i från att hotet vad gäller kontakten med Dalaradion också var en lögn.

Tilläggas kan att kvinnan sett till att sotarmästaren fått betalt för sotningen av den öppna spisen.

- Ja, jag räknade om beloppen och la till momsen och skickade in pengarna.

- Vi har dock inte fått någon ny faktura. Det är märkligt tycker jag, ska det uppfattas som en muta eller har ärendet skickats vidare till kronofogden, frågar sig kvinnan.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons