Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sötade vattendrag oroar

Annons

Det klorerade sötningsmedlet sukralos som finns i bland annat läsk, juice och glass har börjat dyka upp i vattendrag. Ämnet kommer att stanna länge i naturen, med oanade konsekvenser som följd, enligt en studie i Norge.

Kylin har hittat sukralos i norska vattendrag, bland annat i Norges största sjö Mjösa och i Oslofjorden, bara ett år efter det att ämnet började användas i norska livsmedel. Han är övertygad om att sukralos förekommer även i den svenska naturen.

I år har Naturvårdsverket beslutat att titta närmare på den saken. Provtagningar utanför reningsverken kommer att inledas inom kort.

Sukralos, eller E|955 som det kallas i innehållsförteckningen, är 600 gånger sötare än socker. Ämnet är godkänt som sötningsmedel i hela EU. Patentet innehas av företaget Tate|&|Lyle, som själva uppger att ämnet finns i över 3|500 produkter världen över. Sukralos tas delvis upp av människokroppen men utsöndras snabbt utan att brytas ner. Det är därför inte sannolikt att sukralos lagras i kroppen hos människor. Den europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har bedömt att sötningsmedlet inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller på växande foster.

Men effekterna av sukralos i naturen är dåligt utredda, även om Tate|&|Lyle försäkrar att det klorerade och modifierade sockret späds i naturen till ofarliga koncentrationer.

TT

Mer läsning

Annons