Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sossarna sviker Dalarna i vargfrågan

/
  • Anders Ahlgren anklagar sossarna för att svika Dalarna i vargfrågan

– Socialdemokraterna sviker landsbygden och Dalarna i vargfrågan, säger centerriksdagsman Anders Ahlgren efter länsstyrelsens beslut om licensjakt på åtta vargar 2016 i Lövsjöreviret runt Fredriksberg.

Annons

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har kommit överens om att under vintern ändra tillbaka till det gamla systemet, det vill säga att beslut om licensjakt på varg ska kunna överklagas till en domstol. Det avslöjar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i en intervju med Svensk Jakt.

– Socialdemokraterna sviker landsbygden och Dalarna i vargfrågan då man går på Miljöpartiets linje i hur man beslutar om licensjakt på varg. Dagens system där länsstyrelsens beslut överklagas till Naturvårdsverket och där processen kan skötas på ett rättssäkert och effektivt sätt ska ersättas med det gamla systemet där besluten fastnade i långa domstolsprocesser. I det gamla systemet kom det slutliga avgörandet långt efter att den föreslagna jakttiden hade gått ut. I praktiken betydde det stopp på all vargjakt.

- Det är ett stort svek från Socialdemokraternas mot alla människor vars vardag påverkas av den höga rovdjurskoncentrationen, säger Anders Ahlgren (C).

Anders Ahlgren var mycket pådrivande när Alliansregeringen lade om rovdjurpolitiken till en aktiv regionala rovdjursförvaltning där Naturvårdsverket överlämnade rätten att fatta beslut om licensjakt på varg till länsstyrelserna i Mellansverige. Det är nu länsstyrelsen i bland annat Falun som bedömer om det finns utrymme för licensjakt och om kriterierna för licensjakt är uppfyllda.

- Det är ett hårt slag regeringen mot Dalarna och övriga län med hårt rovdjurstryck, säger Anders Ahlgren

Mer läsning

Annons