Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sossar kräver tuffare sparande i Hedemora

Annons

Vid tisdagens fullmäktigesammanträde efterlyste socialdemokraterna krafttag för att få ordning på kommunens ekonomi.

Kommunen gick in i 2004 års budget med ett beräknat underskott på drygt nio miljoner kronor. Men en skatteprognos som visar ett minus på 5,8 miljoner kronor och regeringens beslut att ta tillbaka delar av skatten på pensionen, ytterligare minus tre miljoner kronor, ger ett betydligt högre underskott.

Ökade kostnader för LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) lägger ytterligare tyngd på kommunens ok. Underskottet i budget 2004 blir 16 miljoner kronor i stället för de beräknade nio.

Kommunstyrelsen förslag att varje verksamhet ska spara en procent har helt förlorat sin kraft.

- Det känns tungt. Vi ska se vad vi kan åstadkomma under 2004, en del är en fortsatt diskussion med andra kommuner kring LSS, säger kommunalrådet Gun Drugge.

Jan Stagenmark går tillbaka till 2002 och samstyret av kommunen mellan s, c och m.

- Då sparade vi 33 miljoner kronor. Då hade vi kommundelegationens utlovade 27 miljoner kronor som morot. Det var nästan ett misslyckande att vi gjorde det, nu så lutar sig de ansvariga tillbaka och tror att faran är över.

Stagenmark efterlyste ett helhetsgrepp från alliansen och en fokusering på LSS-arbetet och en ny kommunakut som morot.

- Ingen tror att faran är över, det var därför vi föreslog en skattehöjning redan 2002, kontrar Gun Drugge.

Hon tycker att staten ska ta större ansvar för de ökade LSS-kostnaderna.

- Kostnaderna för LSS har ökat med 11 procent per år sedan 1997, det har vi inte fått någon kompensation för, säger hon.

Den 1 mars i år införde regeringen ett nationellt kostnadsutjämningssystem. För många kommuner var detta något positivt, men för Hedemora som har en väl utbyggd LSS-verksamhet innebär det betydligt högre kostnader.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons