Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sorg och förtvivlan

Annons

Nästa vecka går flyttlasset till Svärdsjö. I fortsättningen ska distriktssköterskorna Marie Ahlin-Janers och Karin Hedin samt undersköterskorna Lisa Backlund och Sylvia Lindström utgå från Svärdsjö i stället för Enviken.

Patienter som behöver ta prover, få sårvård eller ta blodtryck, får ta sig till Svärdsjö vårdcentral. Liksom familjer som ska besöka BVC-mottagningen.

Personalen köper delvis förklaringen att det blir bättre arbetsmiljö med en större enhet i Svärdsjö. Det blir mindre sårbart.

- Men vi får sitta mer i bilen på bekostnad av patienttid, säger Marie.

- Men framför allt blir det ju sämre för patienterna. Många är oroliga för hur de ska ta sig dit. Bussförbindelserna är dåliga, många funderar om de kan ta med sig sin rollator eller spark på bussen. Många säger att de kan åka bil hit, men orkar inte åka ända till Svärdsjö. Och många är rädda för att behöva gå i backen till vårdcentralen i Svärdsjö.

I går fick personalen choklad, bröd, presentkort och andra presenter. I Enviken ser man nämligen detta som att en epok går i graven.

Distriktssköterskans mottagning har stått för service och trygghet.

En kvinna berättade för personalen att det funnits distriktssköterska stationerad i Enviken sedan slutet av 1800-talet. Och nu är den borta.

- Absolut är det en epok som går i graven. Det är många som tycker det, säger Nils Andersson.

Han passade på att besöka mottagningen den sista dagen.

- Jag ska ta blodprov var sjätte vecka. Egentligen skulle jag ta mitt prov nästa vecka, men om jag väntat hade jag ju varit tvungen att åka till Svärdsjö. Därför passade jag på.

Nils säger med eftertryck att han inte tycker om det här.

- Jag bor i Balungsstrand. Om jag ska åka buss till Svärdsjö får jag åka halv åtta på morgonen och är hemma igen fem på eftermiddagen. Så jag får ta bilen. Det kommer att kosta mig pengar.

Märta Kvick är också en av besökarna den sista mottagningsdagen.

- Jag kör bil hit. Det går an. Det är en helt annan sak att ta bilen ända till Svärdsjö. Jag tycker inte alls om det. Det blir både svårare och dyrare.

- Det är många som pratar om en epok som försvinner. Jag hoppas att folk fortsätter bråka om det här, säger Märta.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons