Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sorg i Hedemora

Annons

Klockan är lite över fem på söndagsmorgonen. Åsgatan ligger öde och tyst. Men vid korsningen där Stationsgatan har sin början, vittnar polisens blåvita plastband om att något har hänt. Några morgontidiga flanörer får syn på avspärrningen och undrar vad som pågår där bakom husknuten. De känner inte till att en polisman har blivit ihjälslagen utanför sitt hem, bara några timmar tidigare.

Men det går bara att se en skymt av polisens tekniker när de undersöker brottsplatsen på innergården.

- Jag blir chockad. Man lever ju så nära varandra i en liten stad, det är inte som i Stockholm, säger en kvinna.

Ingen av personerna som tidningen talar med på Åsgatan, har sett eller hört något av det som inträffade under lördagsnatten.

De vill helst inte uttala sig alls.

En man som senare ska besöka gudstjänsten i Sveaparken, tycker att den otäcka händelsen lägger sordin på den feststämning som har rått i Hedemora de senaste dagarna.

- Nu börjar det bli Chicago här, senast i midsomras var det ju en som misshandlades till döds, säger han.

- Många tankar flög genom huvudet. Jag blev chockad, sade länspolismästare Matts Johansson vid en presskonferens på söndagsförmiddagen.

Länspolismästaren fick det tragiska beskedet vid halvtvåtiden på söndagsnatten. Han lämnade genast hemmet för att åka till polishuset i Falun.

Trebarnspappan Grape började som polis i Dalarna i mitten på 80-talet, och hade efter många år som närpolis i Hedemora fått chans att börja på länskommunikationscentralen i Falun. Han hade arbetat där under sommaren, och fått erbjudande om fortsatt tjänst, något han accepterat.

Samma kollegor som han arbetade med på LKC fick beskedet om hans död och har arbetat med att samordna insatser.

- Stämningen är ganska ansträngd och tryckt, framförallt bland personalen på LKC i Falun, säger kommissarie Sven-Åke Petters.

- Samtalet kom ju direkt till LKC.

Petters kände också Ulf Grape.

- Vi har ju båda jobbat i länet. De flesta känner varandra.

Rikspolischef Sten Heckscher blev tidigt informerad om händelsen.

Han beklagade djupt det som hänt.

I ett pressmeddelande sade han: "Jag är djupt skakad över vad som hänt och kommer att hålla mig noggrant informerad. Polisen i Dalarna har fått förstärkningar för utredningen. Men just nu går mina tankar främst till hans familj".

Få av dem som bor i kvarteret märkte något under natten och de flesta vill helst slippa tala om mordet.

- Jag har inte sett någonting av det som hände. Med hänsyn till mannens familj vill jag helst inte kommentera det som hänt, säger en ung kvinna som passerar avspärrningarna på väg till sitt hem.

Olle och Ulla Wickbom bor intill mordplatsen och Sveaparken. När larmet om den skadade polismannen kom befannn de sig i ett rum med utsikt mot gården där mordet skedde.

- Vi var vakna när det hände men vi märkte ingenting. Eftersom det var fullt ös utanför så var det inget speciellt som märktes, säger Ulla Wickbom.

- I morse kom jag upp och såg avspärrningarna, men man borde ha märkt något tidigare, säger Olle Wickbom.

De känner sig illa till mods vid tanken på att ett så allvarligt brott skett nära deras hem.

- I morse kände man sig nästan lite illamående för att det var så tätt inpå, säger Ulla Wickbom.

- Mitt i allt det blir man arg och frustrerad.

ANNA RUNNBERG GULLBERG CARL-MAGNUS FAGERHOLM JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons