Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sören går in i förlängningen

Annons

- Nu börjar sudden death. Ofta blir det en hel period till, det händer att det kan bli en femte period, i undantagsfall kommer man även in i 6:e perioden innan matchen är över. Men då man går in i förlängningen gäller det att inte tappa tempo, säger Sören.

Det har inte Sören tänkt göra heller. Till skillnad från många andra i samma ålder funderar han inte i banor som pension i förtid, utan tvärtom, pension får nog vänta.

- Får jag vara frisk och kry vill jag jobba i alla fall till 70, säger han bestämt.

Tidningsjobbet började han redan på 1960-talet i Malung som sportskrivare i Falu Kuriren. Han blev ganska snart lokalredaktör. Frånsett en avstickare några år på NWT:s lokalredaktion har Sören jobbat åt Falu Kuriren/Mora Tidning i Malung hela tiden sedan dess. Det rör sig om totalt 40 journalistår.

- Jag har ett bra och stimulerande jobb. Jag har fått träffa många intressanta människor, säger han.

Lika trogen som på jobbet har han också varit i ishockeyns tjänst. Redan som tonåring började den sportintresserade pojken en ovanligt lång ledarbana som fortsätter ännu. I över 40 år har han varit med i Malungs ishockeystyre. Sedan 1969 är han Malungs IF:s ishockeyordförande och lika länge har han varit med i föreningens huvudstyrelse. I många år var han matchspeaker och då hände det att han i stridens hetta "kryddade" informationen med någon egen kommentar - till publikens jubel. Han har också varit lagledare i omgångar, både i hockey och i fotboll. Och han har stått i spetsen för internationella ishockeyturneringar i lilla Malung.

- Roligaste framgången med MIF-hockeyn var på 1980-talet då vi fick spela två kvalmatcher till Elitserien, säger han.

På senare år har han trappat upp uppdragen inom ishockeyn och sitter sedan tio år tillbaka i styrelsen för Dalarnas ishockeyförbund. Han är också ordförande i förbundets tävlingskommitté sedan ett par år, och ingår i samma kommitté inom ishockeyns Region Väst, som omfattar sex distriktsförbund.

Lokalt syns han i flera olika sammanhang. Han är en av pionjärerna i ledningen för stora arrangemang som dansbandsveckan och Malungs marknad. Och uppdraget i Grönlands byamän ser han som ett riktigt hedersuppdrag, geniun Malungsbo som han är.

Älgjakten är ett stort intresse och sedan 50-årskalaset har han också fällt sina första älgar - tre med gevär (varav en fick hämtas med båt) och en med bil. Presentkortet på vasaloppsstart ligger ännu outnyttjat, men Sören funderar i alla fall på att vandra hela Vasaloppsleden så småningom. Träning pågår.

Sören heter egentligen Eliasson. Han är född i gården Haga och det blev passande både som smeknamn bland kompisarna och som signatur i tidningen. I dag är det knappast någon som vet annat än Haga. Någon gång har detta lett till problem: Inbokad på flyget som Haga och i passet står Eliasson, då gäller det att kunna övertyga sin omgivning. Och det kan Sören.

Även om han gillar att resa så är det hemma i Malung, tillsammans med familjen, där han trivs bäst.

Högtidsdagen firar han litet i förväg. Lördag den 28 är det öppet hus i hemmet på Verktygsgatan i Malung.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons