Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopstrejk nästa vecka

Annons

Förra strejkveckan berördes inte det kommunala bolaget Falu energi och vatten. Men den här gången tyder allt på att ett 20-tal renhållningsarbetare kommer att strejka på obestämd tid.

- Villahushållen kan nog klara sig utan sophämtning några veckor utan större problem. Men det beror också på vilket väder vi får, säger renhållningschef Gunilla Mååg.

- Men vi uppmanar hushållen att vara noga med sorteringen och hur man slår in soporna, fortsätter hon.

Ett annat tips är att använda trädgårdskomposten, om man har tillgång till en sådan.

Värre än villahushållen tror Gunilla Mååg att hyreshusen och framför allt restauranger och storkök kommer att drabbas om det blir sopstrejk.

Pavlos Kefalas och Åsa Berglund på restaurang Akropolis i centrala Falun håller med om att en strejk kan att innebära problem. Restaurangens komposterbara sopor hämtas i vanliga fall två gånger i veckan.

- Hur mycket det blir varierar, men det är många säckar, säger Pavlos Kefalas.

I fastigheten där Akropolis ligger finns mycket goda möjligher att lagra alla sorts sopor en tid.

- Det beror på hur länge strejken varar, hur stora problem vi får, säger Pavlos Kefalas, som tycker att det ligger på de strejkandes arbetsgivare att se till att kunderna inte blir lidande av strejken.

Ulf Sandberg, vd i Falu energi och vatten, anser att det är fel av Kommunal att blanda in det nybildade bolaget i konflikten.

- Bland annat därför att vi har haft diskussioner om löneanpassning med personalen, säger han.

Men lyssnar inte facket på det örat, blir det sopstrejk på måndag. I så fall hoppas Falu energi och vatten på dispens, bland annat när det gäller underhåll av rörnätet, slamtömning och tillsyn av bland annat lekplatser.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons