Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sopspionen" slår till

Annons

- Det viktiga för oss är att skilja dem som sorterar från dem som inte gör det, säger han. Det osorterade avfallet vill vi hämta för sig.

Varför då? Jo, främst handlar det om att den gemensamma komposten blir förstörd om glas, plåt och plast blandas med. Då går den inte att använda på åkrarna. Ett fåtal förstör för alla.

Därför har alltså ett sopavtal skickats ut till 11 800 fastighetsägare i kommunen. Nu har 9451 svarat, alltså 80 procent. Av dem har ett 30-tal valt att inte sortera.

Personalen på renhållningsavdelningen hjälps åt att svara i den gröna telefonen, ett 020-nummer. Just nu är det många som ringer eftersom påminnelsen gått ut till dem som inte skrivit på.

Vilken är den vanligaste frågan?

- Vad händer om jag slänger mjölkförpackningen i röda påsen?

På det svarar Micael: Ingenting händer. Det viktiga är att man sorterar brännbart, kompost och deponirester i de vanliga tre påsarna.

Vad händer om det upptäcks att jag sorterat fel?

- Folk tror att vi bötfäller på en gång, men vi börjar med att påpeka felet. Upprepas det så blir det en straffavgift på 8 gånger 29 kronor.

Men ska jag behöva ha hela diskbänken full med mjölkpaket, det står i sopguiden att de ska vara diskade och torra?

- Det är överdrivet, kanske lite önsketänkande från förpackningindustrin. De flesta diskar ju inte vinflaskorna som vi lägger i glasiglon. Jag brukar svabba av mjölkkartongen med det disk-vatten som blivit över när jag handdiskat. Sedan viker jag ihop och lägger under diskbänken. Det duger.

Vad händer med mjölkpaketet sedan då?

- Sedan 1994 så är det lag på att producenten ansvarar för återvinningen. Just mjölkkartongerna går till Stena pappers-återvinning i Borlänge. De blir inte nya förpackningar, utan används till den där pappersbeläggningen som finns på gipsskivor.

- Plastförpackningar blir trädgårdsmöbler och bullerplank.

Borlänge och Gagnef har ju gemensam sopanläggning med Falun vid Fågelmyra, varför har de inte gått ut med ett avtal?

- De väntar med spänning på hur det ska gå i Falun. I Västerås, Sala, Fagersta och delar av Göteborg finns liknande avtal, säger Micael.

Undrar du också över sopsorteringen, avtal och kontroller. Ring och fråga FK på telefon 023-935 40, eller mejla din fråga till: falun@falukuriren.se.

Ring mellan klockan 10 och 22 i dag. Micael Andersson på renhållningsavdelningen är vår expert. Svaren publiceras i lördagens tidning.

Mer läsning

Annons