Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopspion spanar vidare

Annons

Göte Andersson, jurist på Svenska förpackningsinsamling AB, som bland annat administrerar verksamheten med "sopspioner" på flera platser i landet, berättar att verksamheten även inletts i Falun och Borlänge.

De har anlitat en pensionerad polis som nu i hemlighet spanar på kommunernas återvinningsstationer. Hans hjälpmedel när det gäller att skaffa bevis är en hederlig gammal kamera.

- Våra erfarenheter från andra kommuner i landet visar att just pensionerade poliser är mycket duktiga på detta. De har en bra känsla för vilka som överträder lagen, säger Göte Andersson.

Ingen har alltså åkt fast, vare sig i Falun eller Borlänge. Men det är redan bestämt att spaningarna i de båda kommunerna kommer att fortsätta i höst.

- Och jag betonar verkligen att vår uppgift är att se till att ingen slänger sopor på marken, inte att ta reda på vad folk slänger för saker i containrarna, säger Göte Andersson.

I Stockholm har det visat sig att det är småföretagare som är de största förbrytarna i sammanhanget.

I Falun och Borlänge meddelar "sopspionen" att det överlag är ganska fina återvinningsstationer. Men det finns skräckexempel.

- Den värsta stationen i Falun finns i Hosjö. I Borlänge får stationen vid Coop Forum sämst betyg, säger Göte Andersson.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons