Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopranstjärna i omtyckt hemmakonsert

Annons

Smedjebackens egen sopranstjärna Maria Keohane gjorde tillsammans med gitarristen Patrik Karlsson en bejublad konsert i Norrbärke kyrka på torsdagskvällen. Över hundra personer hade samlats i en nästan fullsatt kyrka och både arrangörer och artister var glatt överraskade av publikanstormningen.

- Man trycker upp en hög program och hoppas att åtminstone hälften ska gå åt, nu har vi tryckt upp extraprogram och också de har tagit slut, vilket är fantastiskt, sa Maria Keohane till publiken.

Programmet inleddes med en

dalakoral som Maria Keohane sjöng från läktaren för att sedan skrida ner till platsen framför altaret där Patrik Karlsson satt med sin uppsättning av instrument: gitarr, barockgitarr och luta.

Efter en folkvisa om Havstrollet och Carl Michael Bellmans Haga inleddes en svit av trånande sånger från barockens tid 1600-talet.

Bland andra framfördes ett par sånger av engelsmannen John Dowland, en samtida till Shakespeare som skrev utomordentligt vackra sånger, men aldrig blev erkänd i sitt hemland. Mycket på grund av drottning Elizabeths misstänksamhet mot den kosmopolitiske Dowland.

- Många i England såg honom som spion åt främmande makter, men i Danmark blev han hovmusiker och en av hovets bäst betalda medarbetare, berättade Patrik Karlsson.

Maria Keohane är enastående tonsäker. Hennes röst verkade vara som gjord för akustiken i det stora kyrkorummet. Patrik Karlsson visade prov på bländande teknik i gitarrspelet, inte minst i det fantasifulla stycket Al'aube du dernier jour av Kleynjans, som liknade ett skådespel lika mycket som ett musikstycke.

Programmet avslutades med ytterligare en Bellmankomposition, Aftonkväde, som följdes av stående ovationer, och som extranummer Balladen om Fredrik Åkare och Cecilia Lind av Cornelis Vreeswijk.

LOVE SVENSSON

Mer läsning

Annons