Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soporna ska hämtas även från Barkens öar

Annons

Öarna har till dags dato varit "öar" i dubbel bemärkelse när det handlat om renhållningen.

Men nu ska alla boplatser, oavsett om det är på fastlandet, på en ö, är en permanentbostad eller ett fritidshus, likställas inför den nya "soplagen".

När det gäller stugorna på öarna blir dock sophämtningen en sanning med modifikation. Det är nämligen inte aktuellt med stora soppråmar som ska trafikera Barken. I stället tilldelas öborna en generell dispens som innebär att dessa får lov att ta med sig eventuella soppåsar in till land till en soptunna.

Om det står en tunna och väntar alldeles invid båtplatsen är dock oklart. Men i någorlunda närhet till båtplatsen ska det ställas upp ett kärl lovar renhållningsansvarige Tage Hägerman vid energibolaget SEAB

Således har det uppstått en gråzon i sammanhanget. Fortfarande får enskilda husägare inte frakta sina sopor från fritidshuset och hem till permanentbostaden.

Men öborna får i alla fall frakta soporna en bit på väg.

Tage Hägerman, som själv är fastighetsägare med stuga på en ö i Barken, påminner om att möjligheten finns förstås för alla att ansöka om en dispens för befrielse från sophämtningen.

- Men då får man lov att vända sig till miljö- och byggkontoret.

För fritidshusägare finns i dags-läget totalt 190 platser för sommarhämtning av sopor. Men till sommaren 2005 ska det bli fler.

- Kärl kommer att ställas upp vid naturliga hamnar, meddelar miljöteknikern Inger Knutsson.

Det nya regelverket kommer däremot inte att ändra på det faktum att den som äger en villa och en sommarstuga måste betala renhållningsavgift för båda.

- Avgiften är knuten till respektive fastighet, förklarar Inger Knutsson.

Tilläggas kan att en nyhet i före-skrifterna är också att dispensen för den som beviljats befrielse från sophämtning ska gälla i fem år i istället för dagens tre år.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons