Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soporna går före

Annons

Vid Tunets förskola finns i dag 13 barn på småbarnsavdelningen. Av dessa tar sig ungefär hälften dagligen en lite middagslur ute i det fria.

Väl påpälsade ligger de nedbäddade i vagnar och får frisk luft och vila samtidigt.

- Att sova ute är bara nyttigt för barnen, det finns det forskning som visar. Faktum är att det är många föräldrar som väljer att ha sina barn här just på grund av det, förklarar Margareta Hermansson.

Men baksidan är att man inte har något takat vindskydd att placera de sovande barnen under när det blåser och regnar. Något personal och föräldrar vid Tunets förskola efterlyst i flera års tid.

- Vi har tjatat hur länge som helst. På den tiden huset sköttes av kommunens fastighetskontor var vi på väg att få vår önskan uppfylld, men så tog Tunabyggen över och då hamnade vi längst ned på prioriteringslistan, tillägger Maj Hjort.

Man har dock inte gett upp utan har med jämna mellanrum framfört sina krav till Tunabyggen. Dock utan resultat.

- Det enda besked vi får är att man inte har råd.

Även föräldrarna börjar nu tröttna.

- Jag har själv fått samma besked, säger Peter Hertzberg, pappa till tvååriga Thea som är en av utesovarna.

Han reagerar mot att man inte kan skaka fram de pengar det handlar om.

- Extra surt kännas det ju när förskolans soptunnor är inhägnade av både tak och väggar. Uppenbarligen bryr sig Borlänge energi mer om soporna än vad kommunen gör om småbarnen här, suckar han.

Anders Blomkvist vid Tunabyggen förklarar att man inte kan bygga något takat vindskydd förrän uppdragsgivaren Kommunfastigheter godkänt investeringskostnaden.

- Vi kan inte ta pengar från drift och underhåll till detta utan det måste till extra investeringsmedel på kanske upp emot 50 000 kronor för att bygga en sådan altan. Det är ett beslut bara Kommunfastigheter kan ta, säger han.

Någon ansvarig för Kommunfastigheter gick inte att nå under tisdagen.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons