Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopor - hett ämne i länet

Annons

I Mora är frågan om det nuvarande sopvärmevärmeverket ska byggas om för att uppfylla kraven eller om soporna från Malung, Orsa, Älvdalen och Mora ska skickas till exempelvis Borlänge.

Redan tar Borlänge emot soporna från Rättvik, Leksand, Gagnef, Falun och Borlänge.

Den 13 maj gick anbudstiden ut i Mora. Beslut väntas efter semestrarna.

- Vi harlagt ett anbud, berättar Anders Åberg, Borlänge Energi.

Vad händer om kommunerna i norra Dalarna vill skicka sina brännbara sopor till Borlänge?

- Då måste vi styra bort en del av industrins avfall. Vi får inte bränna mer än 40 000 ton om året. Men vi tittar på om vi kan utvidga. Även utan avfallet från norr får vi ta emot allt mer.

- I dag får vi bra betalt för det avfall vi tar emot, men när nu fler anläggningar planeras runt om i landet, så lär priset sjunka, säger Anders Åberg.

Sopor är bara en del av Borlänges fjärrvärmeproduktion. Här ingår också spillvärme från industrin och oljeeldad reservkraft. Fjärrvärmenätet är nu 26 mil och förser 90 procent av Borlänges centrala delar med fjärrvärme.

Och utbyggnaden fortsätter. Just nu investeras i Domnarvet för bättre utnyttjande av spillvärmen. Kvarnsveden är aktuellt för ytterligare tillvaratagande.

Men Anders Åberg och Borlänge Energi är också intresserade av ett mera omfattande samarbete med Falun, helst skulle man vilja få ett sammanhängande fjärrvärmenät för kommunerna.

- Fördelarna är flera. Dels blir det fler kunder. Dels blir det fler pannor med olika bränslen. Genom detta blir systemet mycket robust och inte så känsligt bland annat ur skattesynpunkt.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons