Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sophus blev lusthus

Annons

Historien började i slutet på 90-talet då företaget Loxbox, som tillverkar cykelställ, tog fram ett åttkantigt hus på 20 kvadratmeter. Företaget, som hoppades intressera kommunen, bad om att få sätta upp ett visningshus på Varggården.

Renhållningschefen Gunilla Mååg gav ett muntligt löfte till uppsättningen, men hon ville inte köpa huset då hon ansåg det för dyrt. Loxbox monterade ner huset i maj 2000. Det lades i en hög i avvaktan på borttransport.

Enligt Loxbox ägare, Tommy Fagerström, missade dock transportföretaget att hämta huset. När Loxbox sent om sider i höstas saknade det, var brädhögen borta.

Basen på Varggården, Micael Andersson, hade tagit hand om den redan hösten år 2001 och byggt ett lusthus av den på sitt fritidsställe i Vansbrotrakten.

Men det var inte mycket värde i brädhögen som legat oskyddad så länge, anser han.

- Huset var inte komplett och mycket var förstört med spruckna bräder fulla med måsskit, säger han.

Att så mycket fattades tror han beror på att det stulits av folk som är inne på tippen på nätterna.

Innan Micael Andersson tog hand om resterna, försökte han dock spåra ägaren som ingen, vid det laget, mindes vem det var. Företaget Jade-Lås trodde dock att de kunde vara ägare då man köpt upp ett konkursbo efter ett annat företag som också tillverkade cykelställ.

- Vi trodde att huset verkligen var vårt och bedömde att det hade noll värde, säger Roger Löfgren, som då arbetade för Jade-Lås. Utifrån det gav han Micael Andersson löfte att ta hand om resterna.

- Det här är lite pinsamt. Jag har aldrig mörkat att jag tog hand om resterna och jag trodde att jag fått tag i rätta ägaren. Därför anser jag inte att jag gjort något fel, säger Micael Andersson.

Men det tycker Loxbox som vänt sig till advokat för att antingen få huset tillbaka i samma skick som det var när det monterades ner eller få 25 000 kronor i ersättning.

Den summan anser Micael Andersson orimlig med tanke på det skick brädorna var i. Han tycker inte heller att kommunen ska kunna åläggas ansvar för saker som oskyddat lämnats kvar i flera år på tippen.

Renhållningschefen Gunilla Mååg anser att hela historien är märklig. Men hon lägger ingen skuld på Micael Andersson.

- Nej, han har ju handlat i god tro. Vi får nu sätta oss med både Jade-Lås och Loxbox och försöka reda ut det här så vi blir överens om hur det ska lösas, säger Gunilla Mååg.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons