Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sophanteringen skapar kaos

Annons

I Falun går diskussionsvågorna höga sedan kommunen bestämt att krångla till sophanteringen med dryga böter för dem som sorterar fel.

Runt om i länet ser återvinningsstationerna ut som "kom och hjälp mig" och skymmer vårt vackra län.

Och visst kan man anklaga en och annan kommun för att vara övernitisk - men egentligen ligger felen på riks- och EU-nivå.

Ett av de grundläggande problemen är det så kallade producentansvaret. Detta betyder att företagen har krav på sig att ta hand om förpackningar med mera.

Praktiskt har man löst det så att det bildats ett antal återvinningsorganisationer som företagen betalar till.

Och när företagen betalar är det i slutändan du och jag, kära läsare, som får stå för fiolerna.

Självklart hamnar ju återvinningskostnaden på priset på de varor som systemen omfattar.

Dessutom ger systemen extra krångel. Det är förpackningsåtervinningen som är skuld till att vi visserligen ska kasta metallförpackningar, kapsyler, folie med mera i containern för metall som står på återvinningsstationerna. Men nåde den som kastar två skruvar, fem spikar och en stekpanna av gjutjärn i den containern. Sådana saker ska vi köra dit där man tar emot grovsopor - ofta mil från hemmet.

Köper vi till exempel en ny tvättmaskin erbjuder sig affärerna att fixa omhändertagandet av den gamla mot att vi betalar - annars får vi åter köra någon mil. Listan över krångligheter och kostnader kan göras lång.

För alla "restsopor" betalar vi därefter en dyr peng till kommunen.

Dagens sophantering kostar oss inte bara tid och krångel utan även skjortan. Samtidigt uppmuntrar systemet knappast företagen att fixa ur miljösynpunkt bättre grejor och förpackningar - de åker ju i alla fall på kostnader för omhändertagandet även av mycket miljövänliga förpackningar som till exempel kan ge finfin värme i fjärrvärmeverken.

Helt klart är att vi inte som förr kan slänga soporna på närmaste tipp. Men ett återvinningssystem måste göras praktiskt, ekonomiskt och miljöriktigt om det ska funka.

Att behöva diska soporna innan vi kör långt med dem är knappast miljövänligt.

Nu konstaterar senaste utredning att återvinningen lett till att betydligt mindre hamnat på soptipparna. Det låter bra, men hur mycket har hamnat i skogen i stället, med miljöbelastning och kostnader för markägaren som följd?

Systemen kan dessutom utnyttjas för att hindra konkurrens. Till och med det framgångsrika pantsystemet på dryckesförpackningar är ett praktexempel på detta. Lilla bryggeriet Zeunerts i Sollefteå gick länge i täten för att skapa bättre förpackningar för öl och läsk.

Men de stora företagen i branschen utnyttjade rådande pantsystem för att dels förhindra de nya förpackningarnas framgång, dels tvinga uppstickaren Zeunerts på knä.

Ska Sverige och Dalarna få en vettig miljöriktig sophantering, måste vi på allvar ifrågasätta både svensk lagstiftning och EU-direktiv inom området.

En miljöriktig och ekonomisk sophantering måste anpassas regionalt. Kommunen måste åter få makten över soporna. Bara då kan vi få vettiga system för återvinning, förbränning med mera. Sedan är det upp till kommunen att bestämma om man ska göra det hela i egen regi eller anlita lokala företag för att sköta det hela.

Börjar vi inte ta förståndet till hjälp i sopfrågan kommer folk att högaktningsfullt ge attan i sorteringen.

Mer läsning

Annons