Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sophanteringen förändras - dyrare och krångligare för hushållen

Annons

Soporna från Malungs kommun kommer från 2006 att köras till Mora och Ludvika. Kommunen har gjort en upphandling av avfallshanteringen inför att sopdeponeringen på tippen i Malung stängs nästa år.

Sophanteringen i Malungs kommun kommer att förändras radikalt. I dag körs osorterade hushållssopor till Mora där de bränns i sopvärmeverket. I framtiden måste hushållen källsortera sina sopor så att de skiljer på brännbart avfall och organiskt avfall.

Malung har tillsammans med grannkommunerna i norra Dalarna gjort en gemensam upphandling av den framtida sopdeponeringen. För det organiska avfallet har det bara kommit in ett enda anbud och det kommer från Ludvika kommun. Kommunstyrelsens arbetsutskott i Malung föreslår att Ludvikaanbudet ska antas.

För det brännbara avfallet har kommunen fått in två anbud, och det som bedöms vara bäst är ett från Sydkraft i Mora.

För hushållen kommer nyordningen att innebära avsevärt ökade avgifter, trots att hushållen måste göra mer arbete med att sortera sina sopor. Hur mycket avgifterna kommer att öka är inte klart, men det kan komma att röra sig om så mycket som 50 procent. Det kommer dock att ges möjlighet för hushållen att själva ta hand om komposterbart avfall. På sikt är det också meningen att alla sopor från fritidsbyarna i Sälenfjällen ska källsorteras på samma sätt.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons