Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopgubbarnas arbetssituation i fokus

Annons

Sopor. Arbetsmiljöverket ska syna situationen för länets renhållningsarbetare.

Foto: JOHAN LUNDAHL

Sophanterare är framför allt i riskzonen för belastningsskador men också för skärolyckor och olyckor i samband med hantering av olika maskiner.

Sommaren 2002 avled exempelvis en renhållningsarbetare i Falun då sopbilens container rasade av, störtade mot marken och skadade den då 61-årige mannen så svårt att han inte överlevde.

Att renhållningsarbetare är i riskzonen råder det ingen tvekan om, säger Birgitta Hermansson, biträdande chef vid Arbetsmiljöverket.

I en kartläggning man gjort i Dalarna och Gävleborgs län visar det sig till exempel att flera kommuner har kvar det gamla sopsäckssystemet och att det fortfarande finns sop-rum med dåliga arbetsförhållanden.

- Sophanteringsbranschen är en bransch i stor förändring. Det handlar främst om nya krav i samband med större miljömedvetenhet men det är också många aktörer inblandade. Därför är det viktigt att vi finns med och belyser arbetsmiljöfrågorna, säger Birgitta Hermansson.

Under våren kommer Arbetsmiljöverket att göra några pilotundersökningar på arbetsplatser i länet, därefter ska en modell för hur man på allvar ska hitta de sämsta arbetsgivarna tas fram.

UNF:arna i Dalarna blir fler och fler

u Ungdomens nykterhetsförbund i Dalarna ökar både antal och verksamhet och i dag räknar man in 460 medlemmar i länet.

Den nye ordföranden, 17-åriga Johanna Flodström från Sågmyra, ser fram emot ett bra arbetsår som ska "handla om en massa saker från party till politik".

UNF-föreningar med verksamhet i länet finns i dag i Ludvika, Hedemora, Borlänge, Falun, Sågmyra, Bjurs-ås, Rättvik och Mora.

ANNAKARIN LITH

Mer läsning

Annons