Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopfuskare smygfilmas

Annons

- Vi är positiva till att prova på den här metoden. Alla åtgärder som kan förbättra på stationerna är välkomna, säger Gunilla Mååg, renhållningschef i Falu kommun.

Kommunens återvinningsstationer sköts av Förpackningsinsamlingen, ett företag som ansvarar för sophanteringen vid landets 7 500 återvinningsanläggningar.

Företaget har anlitat en pensionerad polis som ska videofilma på sopstationer i Falun och Borlänge.

Den som missköter sig blir polisanmäld.

- Kommunerna har kraftiga problem med nedskräpning. Det rör sig om miljöbrott som vi måste få ett slut på, säger Göte Andersson, jurist på Förpackningsinsamlingen.

Gatukontoret i Falun har nappat på förslaget och man ska nu se över vilka stationer som lämpar sig bäst för spaning. Vid de anläggningar där problemen är störst kommer polisen att sitta med videokamera och filma. Inga ingripanden får göras, däremot kan man gå på till exempel registreringsnummer på bilar.

I Falu kommun finns i dag cirka 40 återvinningsstationer. De allra flesta städas en gång i veckan. De stationer som finns i Falu tätort städas två till tre gånger i veckan.

Ändå händer det att en del blir rejält nedskräpade mellan städningsturerna.

Gunilla Mååg säger att kommunen anmält runt tio personer för nedskräpning, men utan resultat. I brist på bevis har polisen lagt ner ärendena.

- Nedskräpning är förbjudet och böteslagt, men det krävs mer än det bevismaterial. När personer nu dumpar olämpliga sopor på stationerna kan de tas på bar gärning, säger Gunilla Mååg.

Bevakningen betalas av Förpackningsinsamlingen och kostar runt 1 000 kronor i timmen. I Stockholm och Skåne har Förpackningsinsamlingens bevakning redan satt igång. Hittills har 28 personer blivit polisanmälda. En man i Skåne är dömdes nyligen till böter på 5 000 kronor för nedskräpning.

- Om det fungerat i andra kommuner så ser jag ingen anledning till varför vi inte skulle hoppa på tåget, säger Gunilla Mååg.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons