Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopförbränningen kan bli kvar i Mora

Annons

I december förklarade Sydkrafts platschef i Mora, Kjell-Åke Wallström, att det inte var försvarbart att investera 100 miljoner kronor i en ombyggd sopförbränningsanläggning i Mora för en kort och osäker framtid. Därför skulle Sydkraft Ecoplus dra sig ur sopförbränningen enär nuvarande anläggning inte håller måttet enligt EU:s krav efter utgången av år 2005.

Under resans gång har emellertid Sydkraft Ecoplus tänkt om och är i högsta grad med i anbudsgivningen.

- Det är möjligt att bygga om befintlig anläggning för 20-25 miljoner kronor så att den klarar kraven. Därmed kommer saken i ett annat läge och jag tror vi därmed kan lämna ett pris som står sig väl i konkurrensen, säger Kjell-Åke Wallström.

Alternativet till fortsatt sopförbränning i Mora har varit det så kallade Dala Avfallskonceptet. Det innebär att ett sopberg på 16 000 årston ska fraktas till Borlänge för förbränning i befintlig anläggning där.

Det handlar om att ta hand om hushållsavfallet från Malung, Mora, Orsa och Älvdalens kommuner. De fyra kommunerna genererar alltså tillsammans ett sopberg årligen på 16 000 ton. Enligt anbudshandlingarna har en uppdelning gjorts för.

3 Utsorterad brännbar fraktion.

3 Utsorterad organisk fraktion.

3 "Blandsopor" (brännbart plus organiskt avfall)

Sydkraft Ecoplus lämnar anbud på första och tredje avfallsgruppen, men överväger även att komplettera med den organiska fraktionen (kompost).

Kontraktstiden gäller från 1 januari 2006 och tre år framåt, med möjlighet till förlängning ett plus ett år.

Vid utvärdering av anbuden kommer en schablonkostnad för omlastning och transport till anläggningen att adderas till anbudspriset enligt följande:

3 Omlastning: 50 kronor/ton.

3 Transport med bil: 1:50 kr/ton.

3 Transport med tåg: 0:40 kr/ton.

Alternativet med tågtransporter kommer endast att beaktas för anläggningar där avfallet kan tas emot utan omlastning, heter det i handlingarna.

Kjell-Åke Wallström säger att det krävs en ombyggnadstid på cirka tre månader för att anpassa sopförbränningsanläggningen i Mora till de nya krav som kommer. Det finns alltså gott om tid för en sådan åtgärd efter anbudsöppningen den 18 maj.

Skulle sopförbränningen upphöra i Mora innebär det även att arbetstillfällen försvinner från området.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons