Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopdispenser läggs på hög

Annons

-Vi har närmare 400 ärenden aktuella för närvarande, säger miljöchef Lennart Bojort.

- De som kan visa att fritidshuset står tomt, eller är mycket litet utnyttjat, kan få dispens från sophämtningen och bara betala en smärre grundavgift. Men annars är avgiften drygt 700 kronor om året.

De fritidshusägare som får dispens från sophämtningen slipper undan med att bara betala en årlig grundavgift på 68 kronor.

Men då uppstår ett annat problem för kommunen. Kommunen har nämligen beslutat att inte fakturera belopp under 100 kronor eftersom fakturahanteringen är för dyr. Hur detta ska lösas är inte klart.

Ett alternativ för fritidshusägare som inte beviljas sophämtningsdispens kan vara att gå samman med någon granne och dela kostnaden.

När det gäller de överklagningar som behandlades vid nämndens senaste sammanträde så vidhåller nämnden de ställningstaganden som tidigare gjorts.

Sophämtningen i Malungs kommun fungerar på flera olika sätt:

För merparten av den fasta bebyggelsen gäller hämtning varannan vecka till en årlig kostnad på en bit över 1 000 kronor. Det finns också ett alternativ med månadshämtning.

I glest bebyggda områden finns så kallad finnmarkshämtning, som innebär att det finns sopcontainrar uppställda på några platser där de boende själva lämnar sina sopor. Här är årsavgiften cirka 500 kronor.

För fritidshusen i fjällen finns sopcontainrar i stugområdena och avgiften är 760 kronor per fastighet samt ett tillägg om det finns flera lägenheter på fastigheten.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons