Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopavgifterna höjs

Annons

Det var kommunstyrelsens arbetsutskott som på tisdagen beslutade att sopavgifterna skulle höjas så att de täcker kommunens kostnader med 100 procent. Men för att göra höjningen lite mindre märkbar delas den upp i två steg.

Både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige måste ta beslut innan höjningen kan träda i kraft.

I dag får kommunen in 66 procent av sina kostnader för sophanteringen via avgifter som hushållen betalar.

De höjningar som arbetsutskottet nu beslutat om gör att täckningsgraden går upp till 80 procent. Och efter nästa års höjning ska täckningen via avgifter vara 100 procent enligt förslaget.

- Alternativet är att höja skatten och det kan inte anses riktigt det heller, säger kommunalrådet Myr Herbert Halvarsson.

För ett hushåll med fastboende betyder den nu föreslagna höjningen alltså en ökning av sopavgifterna med 421 kronor per år i första steget.

Hur mycket avgifterna kommer att höjas den 1 januari nästa år går inte att säga i dagens läge. Kommunen har i dag ett väl utbyggt nät med återvinningsstationer där de boende kan lämna sitt hushållsavfall. Kommunen hämtar sedan de sorterade soporna från dessa stationer och kör dem till återvinningscentraler där Producentansvaret tar över.

Producentansvaret vill dock inte bekosta frakten från återvinningsstationerna i framtiden. Så därför diskuteras just nu om man ska återinföra hämtning vid varje fastighet, behålla återvinningsstatonerna eller låta Producentansvaret ta över hämtningen. I så fall är risken stor att dagens 52 återvinningsstationer reduceras till ett fåtal som placeras vid butikerna i centralorterna.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons