Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sop-priset skjuter fart

Annons

Skälen till att justera taxan nu är den utökade källsorteringen och att E.ON förbränner avfall och Ludvika kommun tar hand om biologisk behandling av avfall. Det innebär nya priser. Därtill höjdes deponiskatten vid årsskiftet med 65 kronor per ton.

Att bemöda sig om att ha en hemkompost kommer att betala sig rejält för hushållen.

Det vanligaste abonnemanget idag för en villaägare är ett 190-kiloskärl som töms varannan vecka. Det kostar i dag 2 260 kronor per år. Väljer villaägaren att ha en hemkompost och nöjer sig med hämtning av övrigt avfall en gång i månaden reduceras taxan till 1409 kronor per år.

Ett annat alternativ är så kallad centralkompost. Då läggs kompostmaterialet i ett separat kärl som hämtas varannan vecka, medan övrigt avfall hämtas en gång i månaden. Taxan blir då på årsbasis 2 165 kronor.

Det tredje alternativet är att fortsätta som nu, men då höjs årsavgiften till 2 631 kronor. Därtill måste abonnenten ansöka hos miljö- och hälsoskyddsnämnden och ange särskilda skäl för att slippa arbetet med komposten.

Fritidshusägaren som fyller ett 190-literskärl med blandade sopor, tömning varannan vecka, betalar idag 2 260 kronor. Enligt nya taxan blir årsavgiften sänkt till 967 kronor för hemkompost, en liten höjning till 1 330 kronor för centralkompost och en höjning till 1 619 kronor för den som lämnar blandade sopor. Även här krävs tillstånd från miljö- och hälsoskyddsnämnden.

I avtalet med E.ON står att om företaget under avtalstiden drabbas av exempelvis skattehöjningar får E.ON kompensera sig med att höja taxan.

Regeringen har föreslagit att förbränningsanläggningar som ej producerar el, som den i Mora, ska få en kraftig skattehöjning. Idag betalar E.ON 550 kronor/ton. Enligt det nya förslaget ska skatten höjas med ytterligare 443 kronor.

Det betyder för de 16 000 ton E.ON förbränner i Mora höjd skatt med drygt sju miljoner kronor.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons