Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sonja fick kommendörbesök

Annons

Dalaturen - där utöver Vansbro också Leksand och Falun besöktes - är ett led i ett pågående fältarbete.

- En stor del av arbetet ute på fältet består i att besöka kårerna för att peppa och uppmuntra. Det är också viktigt att inte bara åka ut när det är jubileer och invigningar utan även att få se den vanliga verksamheten, säger Rolf Roos.

Internationella frälsningsarméns svenska enhet har sedan ett drygt decennium fått Lettland som ansvarsområde. Det baltiska landet ligger alltså under det svenska kommendörsskapet.

Kåren var förbjuden under Sovjettiden men har efter murens fall fått en renässans.

- Det har skett en stor utveckling där. Det fanns en grund för återuppbyggnaden då det fortfarande fanns några officerare och soldater kvar i livet sedan före Sovjettiden, berättar Rolf Roos.

Föreningen har alltså utvecklats kraftigt i Lettland. Men i Sverige tampas Frälsningsarmén med samma vikande siffror som många gamla folkrörelser.

- Den höga medelåldern är ett problem och det behövs fler officerare och ledare inom kåren, säger Rolf Roos.

Även om medlemsmatrikeln kunde vara fylligare så ser han en viss positiv trend.

- Jag tycker ändå att 2002 var ett bra år med en hel del nya aktiviteter.

Men många lokalföreningar kämpar för sin överlevnad och måste lita till några få dynamor som håller maskineriet i rörelse. Och just i Vansbro finns en sådan.

- Vansbro är lyckligt lottade som har Sonja, konstaterar Rolf Roos.

Omdömet äger full relevans. Skånskan Sonja Hammarström är en riktig eldsjäl. Hennes insatser renderade henne för övrigt titeln som Årets kvinna i Vansbro anno 2002.

I cirka 40 år har hon verkat i bygden - i yrkeslivet på Westlings - och sedan 1973 har fältsergeant Sonja Hammarström varit kåransvarig i Vansbro.

- Det är det här jag trivs med och tycker om, säger Sonja Hammarström.

Och utan henne hade nog verksamheten varit betydligt mindre omfattande.

Under kommendörsbesöket avverkades en gudstjänst med ett 50-tal deltagare. Bygdens scouter, Cittragruppen från Malung samt solosång av Inga-Lill Cronbäck var några programpunkterna. Vidare fick Maivor Roos och Gertrud Bergman motta varsin järnbärare, utdelade av scouterna Nathalie Andersson och Mikael Hansson.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons