Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söndagsskolan ett minne blott

Annons

Då gick många barn i söndagsskola och lärde mer om den kristna livssynen.

I dag är söndagsskolan ett minne blott. I Rättvik har det inte funnits någon söndagsskola på många år, men fortfarande finns många människor med minnen från sin söndagsskola.

De kom till Prästgården i Boda för att prata söndagsskoleminnen, berättelser och sånger om Det förlorade fåret, till exempel och om Guds omsorg och Guds faders trygghet.

Hagbard Isberg, kyrkoherde i Malmö, utarbetade söndagsskolematerialet Änggården. Konstnär Åke Notberg målade bilderna till Änggården. När Boda församling flyttade från Bodahus till Prästgården hittades flera av bilderna till söndagsskolematerialet och de ramades in och sattes upp på väggarna i Prästgården.

I samband med diakonins trivselträff läste Inga Persson ur boken och besökarna berättade sina egna söndagsskoleminnen.

- Änggården gjordes ursprungligen för barn som inte kunde läsa. Det är en berättelse till varje tavla. Grundtanken var att förmedla en bild av Gud fader och den trygghet han ger. Guds öga kunde ibland vara förknippat med viss rädsla, men syftet i söndagsskolan var att Gud vakar över alla som herden över sina får, ett gott öga, berättar Inga Persson.

Söndagsskolan har på många platser försvunnit och ersatts av kyrkans barntimmar. Med den nya allmänna förskolan är det allt färre barn som kommer till öppna kyrkis, men de riktigt små barnen med sina föräldrar är med.

- Ofta präglade värderingarna som lärdes ut i söndagsskolan människor hela livet, men den stämmer inte överens med människosynen i dag, säger Inga.

Så sjöng alla dopsången och Boet, "När här är kallt och här är styggt, när någonting oss skrämt, en öppen famn oss väntar tryggt, en dörr står öppen jämt. Tack du Gud, som i himlen bor för hem och far och mor".

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons