Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sömn - en lyxvara på dataparty

Annons

Vad är då tjusningen med att sitta i en gymnastiksal i flera dygn och bara spela dator?

De som förstår sig på det hela påstår att det är gemenskapen som är så bra och att det nästan är beroendeframkallande.

Lina Rintamäki är en av två tjejer på datapartyt och hon förklarar att det hela går ut på att ha kul, helt enkelt.

När frågan om antalet timmar sömn under dessa dygn kommer upp, ler hon lite och konstaterar att det är ett par, tre timmar.

Sömn ägnar man sig bara åt när man dör, åker ur en turnering eller har tråkigt.

Det är även under dessa stunder magen får sig en påfyllning av chips, pizza eller mikrolagad mat.

En annan viktig ingrediens på lanet är en coladryck som innehåller lika mycket koffein som kaffe och hjälper deltagarna vara vakna.

Enligt Joachim Hedberg är de tre viktigaste ingredienserna att ta med sig på LAN förutom datorn: en fläkt, en brödrost och cola. Då klarar man sig säger Joachim och skrattar.

Jens "Janes" Larsson och Anders "Endymion" Magnusson är två av åtta personer som är med i föreningen DNA och arrangerar lanet.

Förberedelserna inför ett dataparty är många men arbetet delas upp och man gör det man är bäst på. Bland de största arbetena går ut på att se till så att elektriciteten fungerar så bra som möjligt men det händer ändå då och då att en säkring går.

- Småfel klarar vi av själva men om det skulle bli någonting större så har vi tillgång till en jourhavande elektriker, säger Anders "Endymion" Magnusson.

- Små missöden med datorerna händer då och då, men vi ansvarar inte för vad som händer, fortsätter han.

- En kille har till exempel lyckats spilla cola inne i datorn och den är just nu inte så pigg på att starta, men vi hjälper honom så gott vi kan, säger Jens "Janes" Larsson och pekar bort mot en isärplockad dator som står på golvet.

Trots att man kämpar mot var-andra så är det en bra stämning mellan spelarna men sömnbrist-en kan dock orsaka lite heta känslor om man förlorar.

Trots flera dygn utan sömn är det ett förvånansvärt piggt och vaket gäng som oavbrutet spelar C.S, Quake 3 och allt vad nu spel-en heter som lyckas snärja dessa ungdomar.

Kul verkar de ha i alla fall och det är väl huvudsaken.

EMMA ERIXON

Mer läsning

Annons