Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommartågen - en succé

Annons

Loktåg på Inlandsbanan längs sträckan Mora-Östersund har blivit en succé. Sedan turisttrafiken rullade igång den 24 juni har antalet passagerare ökat med 20 procent jämfört med förra året.

Malin Nyqvist, turistansvarig, på Inlandsbanan AB konstaterar att det nya konceptet på sträckan Mora-Östersund lockat många resenärer.

Ett lok med restaurangvagn samt två eller tre vagnar beroende på antalet förhandsbokningar.

- Förra säsongen sålde vi 18 000 ressträckor på hela Inlandsbanan från Kristinehamn till Gällivare. Förutom Mora-Östersund trafikeras biten söder om Mora med buss och linjen norr om Östersund med rälsbuss.

Enligt Malin Nyqvist handlade det om cirka 10 000 resenärer förra sommaren. En 20 procentig ökning innebär att prognosen är 12 000 tågresande på Inlandsbanan.

Det är Bantåg i Dalarna AB som kör loktågen, en ny entreprenör hos Inlandsbanan AB. Men nysatsningen innebär inga merkostnader för att loktåget finns inom bolagets vagnpark.

Personalmässigt på loktåget är det samma antal anställda som förra året. Skillnaden är att det krävs ombordansvarig personal på loktågen. Inför säsongen har berörd personal genomgått en utbildning för ombordansvariga.

Sommartågen på Inlandsbanan kommer att rulla fram till den 4 augusti.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons